Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2018 11:09

Михайличенко програв тільки Ван Бастену, Гулліту та Райкаарду

Михайличенко програв тільки Ван Бастену, Гулліту та Райкаарду
Олексій Михайличенко в боротьбі за м'яч із Марком Ван Бастеном.

30 березня 1963 року народився Олексій Михайличенко – один із найкращих футболістів "Динамо" за всю історію.


З 10 до 17 років Олексій займався під керівництвом колишньої зірки "Динамо" – Анатолія Бишовця.

"Я зрозумів, що найкраща якість Михайличенка – ігрова хитрість, – казав Анатолій Федорович. – В дитинстві йому було не дуже цікаво просто бити по м'ячу або виконувати передачу. Він сам ускладнював фінти. Олексій не володів особливою швидкістю, він мав перегравати суперника за допомогою нестандартного мислення. Неймовірна здатність навчатись допомогла Олексію стати універсальним футболістом".

В опитуванні "Франс-футболу" він посів четверте місце, поступившись голландському тріо – Ван Бастену, Гулліту й Райкаарду


У дорослу команду Олексія взяли 1981 року. У наступному він дебютував в основі. Після повернення Лобановського 1984 року, тренер не розгледів відразу талант Олексія. Той продовжував сидіти на лаві запасних. Ледь не дійшло до переходу в московське "Динамо". І лише після повернення основи киян із Кубка світу-1986, Михайличенко почав підміняти втомлених партнерів. Саме тоді він видав рекордну серію із п'яти матчів і п'яти забитих голів. Лише після цього Лобановський повірив у Михайличенка. Олексій чудово грав у відборі, багато забивав головою і, фактично, тягнув команду увесь невдалий 1987 рік.


Наступний рік став найбільш вдалим у кар'єрі Олексія. У складі збірної СРСР Михайличенко став срібним призером Євро-88 і олімпійським чемпіоном Сеула. В опитуванні "Франс-футболу" він посів четверте місце, поступившись голландському тріо – Ван Бастену, Гулліту й Райкаарду.

1990-го Михайличенко переходить до італійської "Сампдорії", але не вживається із тамтешніми зірками – Манчіні та Віаллі. Звідти перебирається до "Глазго Рейнджерс", де проводить 5 чудових сезонів.


Попри наполегливі запрошення відмовляється зіграти за збірну Росії. Решта українців виявилися більш зговірливими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія незаслужено отримала Кубок світу - Михайличенко


Після смерті Лобановського у 2002-04 роках Олексій тренує "Динамо", а в 2008-09 – національну збірну. Нині є спортивним директором рідного клубу.

Зараз ви читаєте новину «Михайличенко програв тільки Ван Бастену, Гулліту та Райкаарду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути