неділя, 10 травня 2020 08:50

Мессі ніколи не оскаржував попередження – арбітр Клаттенбург опублікував спогади

Мессі ніколи не оскаржував попередження – арбітр Клаттенбург опублікував спогади
Марк Клаттенбург є уродженцем Канади. Його дід був хокеїстом. Фото Рейтер

Англійський арбітр Марк Клаттенбург почав судити в 1990 році: йому довіряли фінали Олімпіади-2012, Ліги чемпіонів і Євро-2016, він відсудив величезна кількість матчів АПЛ. Закінчив три роки тому.

Тепер Клаттенбург видав спогади і розповів про 5 найвеличніших гравців, на матчах яких йому довелося працювати, і про кожного розповів класну історію. Про це пише "Трибуна".

"Я дуже добре ладнав з Кріштіано Роналду. Коли я піднявся по сходах, щоб отримати медаль після фіналу Євро-2016, він спробував схопити мене і обійняти - настільки ми один одного поважали. Я був розчарований, коли він отримав травму на початку фіналу, тому що матч втратив відмінного гравця. Але я ніколи не ставився до нього інакше, ніж до будь-якого іншого гравця. Думаю, тому у нас були хороші стосунки. Після однієї гри до мене в роздягальню принесли футболку з написом: "Марку, найкращі побажання, Кріштіану Роналду". Я навіть не просив про це.

Коли я вперше судив матч за участю Мессі, я був в шоці. Це була гра між "Барселоною" і ПСЖ. Опинившись поруч з ним, я подумав: "О Боже, це неймовірно". Коли ви судите, ви найчастіше дивитеся на м'яч. З Мессі ви можете втратити м'яч, так що уявіть, як це для захисників! Коли він був на висоті, мені доводилося міняти методи аналізу ситуації. Він був настільки вправний, що суперники намагалися зупинити його різними способами: іноді били ногою, іноді пхали верхньою частиною тіла.

Я зробив Мессі попередження в тій першій грі проти ПСЖ за те, що наступив на ногу суперника. Він ніколи не скаржився, нічого не говорив. Його це взагалі не турбувало. Як суддя, ти чекаєш наступної можливості розділити поле з Мессі, тому що знаєш - гра може стати особливою.

Моя перша гра з Луїсом Суаресом була ще тоді, коли він грав за "Аякс". Він забив чотири. Коли я прийшов додому, я сказав друзям: "Який гравець, він неймовірний". У нього була це особливість, брудна сторона, як у Дієго Кости, але у нього такий футбольний талант. Я був у захваті, коли "Ліверпуль" підписав його, бо знав, якого чудового гравця отримувала Прем'єр-ліга.

Він завжди лаявся іспанською. Але я судив по всьому світу, знав нецензурні слова, тому відповідав йому одним-двома словами. Це його шокувало!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туран не знав, що перейшов до "Барселони"

Я дуже поважав Венсана Компані. Він підтримував суддів, говорив дуже чемно. Я давав йому попередження і вилучав, але він завжди повертався і знаходив час для спілкування.

Я пам'ятаю, як одного разу помилився в першому таймі. Після перерви він мені сказав: "Марк, гравці роблять помилки, ви зробили помилку, забудьте про це, давайте рухатися далі". Така він людина. Я вилучив його в матчі Бельгії та Ізраїлю за зрив атаки. Це була друга жовта, він прийняв це. Приблизно через тиждень у мене було манчестерське дербі на "Олд Траффорд". У першому таймі стався інцидент, коли він пішов у стик. Це виглядало погано. Я підійшов до помічника, він сказав, що це жовта. Я пішов з нею до Компані. Він отримав пошкодження, але схопив мене і сказав: "Спасибі, мені не потрібна друга червона картка за тиждень!"

Коли я був молодим суддею, які намагалися утвердитися в Прем'єр-лізі, на мене чинили великий тиск. Але такі гравці, як Гарі Спід, робили все набагато простіше.

Він щиро хвалив мої рішення. Навіть якщо ви допускали помилку, він говорив рухатися далі. Він був таким джентльменом. У той же час були інші гравці, які вам не допомагали - наприклад, як Крейг Белламі, який постійно лаявся під час гри, це було складно.

Марк Клаттенбург закінчив судити в 2017 році.

Зараз ви читаєте новину «Мессі ніколи не оскаржував попередження – арбітр Клаттенбург опублікував спогади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути