середа, 30 жовтня 2019 12:10

Луніну треба їхати в Португалію

Луніну треба їхати в Португалію
Андрій Лунін сидить у запасі другий сезон

Воротар збірної України Андрій Лунін потрапив до рейтингу головних розчарувань орендованих футболістів в Іспанії. Його склало авторитетне іспанське видання "Марка".

Потрапляння Луніна в подібний рейтинг не дивує. Річ у тім, що український воротар у новому сезоні не зіграв за іспанський "Вальядолід" жодної хвилини. Влітку після перемоги на молодіжному Кубку світу Лунін проходив підготовку до нового клубного сезону з "Реалом". Але не зміг переконати тренера команди Зінедіна Зідана у своїй конкурентоздатності. Француз віддав перевагу більш досвідченим Тібо Куртуа та Кейлору Навасу. Коли останній під завершення трансферного вікна вирішив залишити Мадрид, то йому на зміну швидко знайшли іншого воротаря - Альфонса Ареоля

Для того, щоб претендувати на місце воротаря рівня "Реалу" чи хоча б бути дублером, потрібно мати ігровий досвід на високому рівні. За плечима Луніна тільки 2 роки виступів в УПЛ за "Дніпро" та "Зорю", а також перемога на Кубку світу U-20 та окремі матчі за молодіжну збірну Україну. Цього "багажу" дуже замало для того, щоб реально претендувати хоч на щось у "Реалі".

Іспанські клуби тепер не зацікавленні в орендованих футболістах

Зрозуміло, що потрібно отримувати досвід шляхом оренд. Проблема тільки в тому, що завдяки хорошому телевізійному контракту іспанські клуби почали отримувати більші фінансові можливості. Тепер просто "латати дірки" в складі орендованими гравцями ніхто не хоче. Інтерес до іспанського футболу значний у світі. Кожна команда хоче продавати футболістів, тому намагається працювати в плані оренд тільки в крайньому випадку. Для прикладу "Рома" минулого літа придбала воротаря "Бетісу" Пау Лопеса з 23,5 млн євро. Тому команда із Севільї не думає над тим, як закрити позицію, а хоче знайти нового воротаря, за якого у майбутньому зможуть отримати хороші відступні.


Особливо важко воротарям. Ця позиція потребує зіграності із захисниками, вміння керувати захистом. Брати воротаря тільки на сезон, щоб за рік його відпустити безкоштовно та потім знову вирішувати воротарську проблему, виглядає не зовсім логічним. Воротар із системи "Реала" Люка Зідан зміг знайти собі команду тільки у сегунді, аналогу нашої першої ліги, де він зможе отримувати стабільну ігрову практику. Після завершення сезону син головного тренера "Реала" матиме більше шансів залишитися на "Сантьяго Бернабеу", бо за рік мав прогрес та ігрову практику. Його конкурент Лунін таким не може похвалитися.

Інший важливий момент полягає в тому, що молодий гравець повинен мати довіру від головного тренера команди. Схоже, що Лунін її позбавлений у Мадриді. На передсезонних зборах українець зіграв тільки один тайм у всіх матчах проти "Галатасараю". Якби не перемога на молодіжному Кубку світу, то, можливо, і участі на зборах у Луніна не було Поки Зідан не бачить українського воротаря у своїй команді. Недарма з'явилися чутки, що "Реал" готовий придбати за 50 млн воротаря "Атлетіка" Унаї Сімона, якщо у Тібо Куртуа будуть проблеми.

Тренер "Вальядоліда" Серхіо Гонсалес сказав, що розраховує на Андрія тільки у кубкових матчах

В такій ситуації Луніну не залишається нічого іншого, як працювати ще більше та чекати свого шансу. Зараз він вже в ролі наздоганяючого, бо вже пропустив півтора сезону, не маючи стабільного місця в складі. Минулий сезон просидів в "Леганесі" за спиною Івана Куальєра, а зараз у "Вальядоліді" тільки дублер Жорді Масіпа. Тренер команди Серхіо Гонсалес сказав, що розраховує на Андрія тільки у кубкових матчах. Є припущення, що і цей сезон у Луніна залишиться без стабільної ігрової практики. Учора його клуб програв "Барселоні" - 1:5. Попри пропущені м'ячі, навряд чи у наступному матчі тренер "Вальядоліда" змінить воротаря.

Варто спробувати свої сили поза межами Іспанії. Знайти команду в Ла Лізі для стабільної практики Луніну буде непросто. Тільки випадок, або збіг обставин можуть дати йому такий шанс. Андрій пройшов процес адаптації, зрозумів вимоги, тепер має працювати над практичною складовою. Нічого не буде страшного, якщо Лунін сезон проведе в сусідній Португалії. Футбол в цій країні багато в чому схожий. Свого часу нині основний опорник "Реала" Каземіро провів два роки в "Порту"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роналдо вибачився перед "Реалом" за Луніна

20-річний Андрій Лунін – воротар "Реала" та збірної України. Виступав за "Дніпро", "Зорю", "Леганес", "Вальядолід". Влітку 2018 року "Зоря" продала голкіпера "Реалу" за 8 мільйонів євро.

Зараз ви читаєте новину «Луніну треба їхати в Португалію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути