неділя, 17 січня 2021 06:11

Найкращого футболіста світу-2007 запрошували до київського "Динамо"

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього сезону "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 2007 році нагороду виборов бразилець Кака.

52-й в історії "Золотий м'яч", який вручався в 2007-му році, став воістину унікальним явищем. По-перше, нарешті були розмиті географічні кордони, і на приз номінувалися не тільки гравці європейських клубів, так що нагорода тепер присуджувалася найкращому футболістові планети, а не континенту. По-друге, саме тоді завершувалася епоха, за якою почалося тривале володарювання Ліонеля Мессі і Кріштіану Роналду. Ця солодка парочка забере наступні 11 трофеїв з 12, лише раз допустивши до трофею третього, яким в 2018-му став Лука Модрич. Крім того, в 2007-му підійшла до кінця і бразильська ера: після того, як боротися за "ЗМ" стали не тільки європейці, "селесао" забрали п'ять нагород за десять років. І останнім в цьому списку став чудовий півзахисник Кака, який повторив успіх Роналдо, Рівалдо і Роналдіньо. Бразилець не дав початися ері Роналду і Мессі на рік раніше: в 2007-му він випередив обох з різницею в майже 200 очок. У 2007-му Кака допоміг "Мілану" виграти Лігу чемпіонів і Суперкубок УЄФА, а відразу після отримання "Золотого м'яча" став переможцем клубного чемпіонату світу. У тому ж році він був визнаний найкращим футболістом світу за версією ФІФА і найкращим клубним гравцем за версією УЄФА.

Повне ім'я Кака - Рікардо Ізексон дус Сантус Лейті. Прізвисько своє він отримав через те, що його молодший брат Родріго, будучи зовсім маленьким, не міг вимовити "Рікардо" і вимовляв "Ка", або "Кака". Володар "Золотого м'яча" з'явився на світ 22 квітня 1982 року в Бразиліа в родині інженера-будівельника і вчительки початкових класів. Коли Рікардо було 7, вони переїхали в Сан-Паулу, де Кака пішов в школу і став грати в футбол за команду "Альфавіллі". У 8-річному віці талановитий хлопчик потрапив в поле зору скаутів з "Сан-Паулу", і виявився в структурі головного клубу штату.

  Пікова кар'єра Кака припала на роки в "Мілані" . Фото "Мілан"
Пікова кар'єра Кака припала на роки в "Мілані" . Фото "Мілан"

Кака вже в дитинстві був технічним гравцем, але був слабо розвинений фізично. Проте, тренери високо цінували його талант, і коли півзахисникові виповнилося 15, він підписав свій перший контракт. У молодіжці "Сан-Паулу" Кака був лідером, проте в 2000-му році його кар'єра опинилася під загрозою зриву. Вдарившись головою об дно басейну, Рікардо травмував хребет, дивом уникнувши паралічу. Одужавши, Кака став дуже набожною людиною. Він переконаний, що від страшної травми його врятував Господь. Тому після кожного голу півзахисник піднімав руки до неба, дякуючи Богові за те, що той уберіг його і дав можливість грати в футбол. Крім того, Кака після того випадку довгий час віддавав 10% своїх доходів в Церкву відродження у Христі.

Бразилець не дав початися ері Роналду і Мессі на рік раніше: в 2007-му він випередив обох з різницею в майже 200 очок

У 2001-му 18-річний Кака дебютував в основній команді "Сан-Паулу", вийшовши на поле 1 лютого в матчі проти "Ботафого". Вже через три дні півзахисник відкрив рахунок голам за "триколірних" і в підсумку за сезон забив 12 м'ячів в 27 іграх. "Сан-Паулу" став чемпіоном штату, а іспанський журнал Don Balón включив бразильця в Топ-100 найкращих молодих футболістів світу.

31 січня 2002 року відбувся дебют молодого Кака в збірній Бразилії. Півзахисник зіграв у товариському матчі проти Болівії. Взявши участь ще в декількох матчах, Кака потрапив в заявку на переможний для "селесао" ЧС-2002, але зіграв на турнірі всього 25 хвилин в матчі проти Коста-Ріки.

У 2003 році бразильського вундеркінда спробувало купити київське "Динамо", але на той час в гру втрутилися важковаговики – "Мілан" і "Реал". Тоді ж році молодого півзахисника за 8,5 мільйонів євро придбав "Мілан", який тільки-но виграв Лігу чемпіонів. Кака з "россонері" двічі дійде до фіналу ЛЧ. Суперником обидва рази стане "Ліверпуль", а результати матчів будуть кардинально відрізнятися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міг cтати інвалідом у 18, до шлюбу був незайманим: один з найкращих партнерів Шевченка святкує день народження

Кака за місяць виступів в "Мілані" домігся місця в стартовому складі і в перший же сезон допоміг клубу виграти Серію А і Суперкубок Італії. Андрій Шевченко, який забив тоді в Серії А 24 голи і став згодом володарем "Золотого м'яча", своєю результативністю зобов'язаний в тому числі і Кака, який постачав українського форварда розкішними передачами. Сам бразилець у всіх турнірах сезону 2003/04 провів 45 матчів і відзначився 14 разів. Гра Кака так захопила італійців, що його визнали футболістом року в Серії А.

  Кака виграв усі особисті трофеї в 2007 році. Фото Рейтер
Кака виграв усі особисті трофеї в 2007 році. Фото Рейтер

Сезон 2004/05 видався, мабуть, найдраматичнішим за час виступу Кака в "Мілані". "Россонері" в той рік не змогли виграти нічого, ставши другими в Серії А і програвши у фіналі Ліги чемпіонів. Говорити про стамбульські пристрасті вже зайве: вся червоно-чорна частина Мілана ридала, коли італійці, ведучи до перерви 3:0, дозволили "Ліверпулю" відігратися і перемогти в серії пенальті. Кака був визнаний найкращим півзахисником Ліги чемпіонів, однак це стало вкрай слабкою втіхою для бразильця. Трохи підсолодити пілюлю йому вдалося тільки за допомогою перемоги зі збірною на Кубку конфедерацій. Через 4 роки, в 2009-му, Кака ще раз виграє з бразильцями цей турнір.

У сезоні 2005/06 Кака забив 14 м'ячів в Серії А і став одним з найкращих бомбардирів чемпіонату. Однак "Мілан" фінішував третім (до корупційного скандалу, що завершився видворенням "Ювентуса" в Серію В, "россонері" були другими, але згодом клуб позбавили 30 очок) і не завоював за рік жодного трофея. У Лізі чемпіонів італійці дійшли до півфіналу, де за підсумками двох матчів поступилися "Барселоні" з рахунком 0:1. Кубок світу-2006 для Кака також склався не найкращим чином: французи вибили Бразилію з боротьби вже в чвертьфіналі. В цілому сезон можна було назвати для Рікардо невдалим. Але згодом бразилець зробив правильні висновки.

Ось ми і підійшли до найкращого сезону в кар'єрі Кака. Після поразки в драматичному стамбульському фіналі "Ліверпулю" міланці були просто зобов'язані рано чи пізно взяти реванш. І доля надала їм такий шанс через 2 роки. Лігу чемпіонів 2006/07 "россонері" провели неоднозначно, але з кожною наступною стадією команда додавала. "Мілан" посів перше місце в нескладній групі з "Ліллем", "Андерлехтом" і "АЕКом", зазнавши в шести матчах дві поразки і набравши 10 очок. Потім італійці з величезними труднощами подолали бар'єр 1/8 фіналу завдяки єдиному голу, забитому Кака в овертаймі другого матчу. У наступному раунді "Мілан" переміг "Баварію": на "Сан-Сіро" команди зіграли 2:2, а ось в Мюнхені "россонері" забили два голи. Потім із загальним рахунком 5:3 був зломлений "Манчестер Юнайтед", якому Кака відвантажив три м'ячі: два на виїзді і один вдома. Ну а в фіналі підопічні Карло Анчелотті здобули перемогу над "Ліверпулем" 2:1 завдяки дублю Філіппо Індзагі. Вирішальний м'яч нападник забив після передачі Кака.

Кака знову був визнаний найкращим футболістом року в Італії, найкращим плеймейкером року, найкращим нападником і клубним футболістом року за версією УЄФА і, врешті-решт, найкращим футболістом світу за версією "France Football

Бразилець став найкращим бомбардиром того розіграшу ЛЧ, 10 раз вразивши ворота суперників. Він знову був визнаний найкращим футболістом року в Італії, найкращим плеймейкером року, найкращим нападником і клубним футболістом року за версією УЄФА і, врешті-решт, найкращим футболістом світу за версією "France Football". А після виграного "Міланом" в грудні клубного чемпіонату світу Кака визнали також найкращим футболістом цього турніру. Саме бразилець забив переможний гол "россонері" в фінальному матчі проти "Бока Хуніорс", виграному італійцями з рахунком 4:2.

Після блискучого сезону 2006/07 Кака провів в "Мілані" ще два переконливих, але бестрофейних роки. У січні 2009-го "Манчестер Сіті" запропонував італійцям за володаря "ЗМ" нечувану суму понад 100 мільйонів фунтів, але Кака не захотів їхати до Англії. Зате влітку бразилець із задоволенням перебрався в Мадрид, а "Мілан" отримав 67 мільйонів євро.

  Перехід до "Реалу" був помилковим рішенням. Фото Рейтер
Перехід до "Реалу" був помилковим рішенням. Фото Рейтер

У "Реалі" Кака не зміг стати ключовою фігурою, яким був в колишньому клубі. До того ж, більшу частину сезону 2010/11 бразильцеві довелося пропустити через отриману після КС-2010 травму. Проте, повернувшись в 2011-му на поле після 8-місячної перерви, Кака став нагадувати себе колишнього. Він виграв з "вершковими" Кубок Іспанії, а потім провів прекрасний сезон 2011/12 і став з командою чемпіоном країни. "Реал" тоді набрав рекордні 100 очок. Кака провів за сезон 40 матчів і забив 8 м'ячів. Він також став найкращим асистентом Ліги чемпіонів з п'ятьма гольовими передачами. "Реал" дійшов до півфіналу того розіграшу, де програв "Баварії".

Ще в 2012-му "Мілан" спробував повернути собі бразильського плеймейкера. Але зробити це вдалося лише через рік. У серпні 2013 року Кака повернувся на "Сан-Сіро" і провів за "россонері" повноцінний сезон, за який в 37 матчах забив 9 м'ячів. У січні 2014 го Кака оформив свій сотий гол за "Мілан", вразивши ворота "Аталанти".

За підсумками сезону 2013/14 "россонері" не змогли вийти в Лігу чемпіонів, посівши лише восьме місце в Серії А. У контракті Кака був обговорений пункт, згідно з яким сторони розривають домовленості в разі невиходу клубу в головний єврокубок. Таким чином, в червні бразилець покинув "Мілан" і незабаром приєднався до американського "Орландо Сіті". За словами Кака, він давно мріяв грати в США, а клуб він вибрав через дружні стосунки з його власником. Оскільки сезон в Штатах починався тільки взимку, на осінь Кака повернувся до рідного "Сан-Паулу", за який провів 24 матчі і забив три голи. Повернувшись в США, бразилець зіграв за "Орландо" три сезони і в 2017-му оголосив про завершення кар'єри.

У січні 2017 року Кака одружився вдруге: його обраницею стала бразильська модель Кароліна Діас, яка молодша за футболіста на 12 років. У гравця є двоє дітей від першого шлюбу. У 2018-му Кака взяв участь в передвиборній кампанії президента Бразилії Жаіра Болсонару, який 1 січня 2019 го вступив на посаду.

Зараз ви читаєте новину «Найкращого футболіста світу-2007 запрошували до київського "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути