понеділок, 27 липня 2020 16:25

Луческу мав прийти в "Динамо" 16 років тому – Федорчук

Луческу мав прийти в "Динамо" 16 років тому – Федорчук
Мірча стане найстарішим тренером у світі. Фото Рейтер

Колишній тренер сімферопольської "Таврії" 59-річний Олег Федорчук прокоментував призначення Мірчі Луческу новим головним тренером "Динамо".

– Причиною звільнення Михайличенка стало очевидне: президент "Динамо" не побачив прогресу в грі своєї команди. До того ж не було навіть натяку, що найближчим часом покращиться якість гри. У цій ситуації він вирішив покликати досвідченого Луческу. Між ним і Михайличенком насправді багато спільного. Обидва мали успіхи, обидва в свої останні сезони зазнали невдач і обидва мали тривалі паузи в роботі.

З боку Суркіса це радше психологічний хід, покликаний струсонути команду, надати їй нового імпульсу. Мовляв, уболівальники кажуть, що ми шукаємо лише динамівських тренерів, так званих "динамівських сердець"? Ось вам авторитетний фахівець іншого плану і навіть з протилежного табору. Чи найкраще це рішення? Покаже час.

На мою думку, "Динамо" не потрібний 75-річний Мірча Луческу. Очевидно, що його кращі часи вже позаду. "Динамо" потрібний був 59-річний Луческу часів, коли він щойно прийшов у "Шахтар". Що тоді він мав за плечима? Роботу з маленькими італійськими клубами, кілька місяців в "Інтернаціонале" й кілька чемпіонських титулів у Туреччині. По-суті, "Шахтар" став найвищою точкою в тренерській кар'єрі румунського фахівця. Це був його пік, його вершина. Далі пішов цілком прогнозований спад. Був невдалий досвід роботи зі збірною Туреччини. І повний провал у пітерському "Зеніті". Гра російської команди того періоду справляла гнітюче враження.

З боку Суркіса це радше психологічний хід, покликаний струсонути команду, надати їй нового імпульсу

Навіть вік тренера у цьому плані не є визначальним. Зрештою, наставник "Ювентуса" 61-річний Мауріціо Саррі теж є доволі віковим тренером. Однак він пізно почав тренувати й має ще великий запас мотивації. Луческу все життя у футболі. Він є третім тренером у світі за кількістю виграних трофеїв. Тобто, він вигравав дуже багато. Питання, чи є в нього необхідний запас мотивації? Чи готовий він шукати нове в своїй тренерській професії? Чи готовий прогресувати? Я не знаю. Боюся, що такого запасу немає.

Однак цілком можливо, що я помиляюся. Пригадую, що свого часу я був одним із найбільших опонентів призначення Андрія Шевченка на посаду головного тренера збірної України. І ще кілька років після призначення продовжував його критикувати. Нині я знімаю капелюха перед Андрієм Миколайовичем. Хтозна, можливо, я помиляюся, й Мірча Луческу переконає мене в тому, що саме він сьогодні є найкращою кандидатурою на посаду тренера "Динамо".

І, нарешті, я би хотів закликати угомонитися скептиків. Людину вже призначено на посаду. Фактично, він уже сидить за столом на іменинах І виганяти його в такій ситуації - абсурд. Треба створити нормальний психологічний фон. Інакше, в разі невдачі, Луческу скаже, що йому не дали можливість попрацювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луческу став найстаршим тренером у світовому футболі



Мірча Луческу приступає до виконання обов'язків головного тренера "Динамо" 30 липня. Його контракт укладено на 2 роки. Офіційна зарплата - $1,2 млн у рік.

Зараз ви читаєте новину «Луческу мав прийти в "Динамо" 16 років тому – Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути