Ексклюзиви
субота, 21 серпня 2021 13:10

"З усіх сторін летить каміння. Закриваєш очі і молишся" - українка поділилася, як підкорювала "гору-вбивцю"
5

Перша українка на Евересті 33-річна Ірина Галай підкорила другу вершину в світі К2 (Чоґорі) та забила там льодоруб.

Про те, які складнощі виникали та чому пакистанці не люблять жінок на вершині, розповіла кореспондентці Gazeta.ua.

"Мати переживала. Постійно повторювала: "Будь ласка, тільки не К2". Вона дуже переживала", - сказала альпіністка.

Сходження тривало протягом місяця.

Ірина Галай підкорила другу вершину в світі К2
Фото: надане Іриною Галай
Ірина Галай підкорила другу вершину в світі К2
Закарпатська альпіністка стала першою українкою, яка підкорила К2
Ірина Галай підкорила другу вершину в світі К2
Закарпатська альпіністка стала першою українкою, яка підкорила К2

"Гора дуже виснажує. Були проблеми з постійним сонцем. Краще підніматися в погану погоду, ніж коли палить сонце. І роздягнутися не можеш, бо холодно, і воно так палить, що постійно мокра. А через це втрачаєш сили, - поділилася спогадами Галай. – Для жінки, яка ще немає дітей, може бути небезпечним сходження на восьмитисячник без кисню. Але я спробувала. Дійшла до четвертого табору. Було легше, бо кисневий балон важить близько 10 кілограмів. Та коли я прокинулася перед підйомом на штурм, дуже погано себе почувала. З'їли дві ложки макаронів, приготовлених на талій жирній воді, і мене знудило. Тому вирішила підніматися з киснем."

"Найнебезпечніше було, коли під час підйому починало падати каміння. Летить з усіх сторін, а ти просто закриваєш очі і молишся, щоб не влетіло в тебе. Коли чуєш, що недалеко від тебе загинули через ці булижники, то намагаєшся погані думки відкинути. Постійно повторювала собі, що обіцяла коханому й рідним повернутися живою."

27 липня Галай підкорила вершину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Альпіністка зробила фото з Говерли, від яких перехоплює подих

"Коли робила останні кроки, то починала святкувати внутрішньо перемогу. На вершині одразу дістала прапор, потім – вишиванку. Провела там хвилин 30, - сказала вона. – Багато привітань отримала. Але не від пакистанців. Побачили, що в мене коса. Хоч вони позитивно ставляться до жінок, але чомусь, коли бачать, що жінка теж підкорила цю вершину, то в їхніх очах їхнє ж досягнення опускається. Для пакистанців узагалі це священна гора, вони її страшенно бояться. І дуже поважають тих, хто йде на неї."

Закарпатська альпіністка та бізнесвумен 33-річна Ірина Галай стала першою українкою за час незалежності, яка підкорила К2 (Чоґорі). Це друга вершина в світі: її висота становить 8611 м. Розташована на територіях Пакистану та Китаю. Через надзвичайну складність сходження називають "дикою" і "горою-вбивцею". Кожний четвертий альпініст гине під час сходження на К2.

Експедицію приурочили до 30-річчя Незалежності України. У її складі троє українців - Галай, дніпрянин Дмитро Семеренко, який піднявся на Еверест 2018-го, та фотограф Назарій Кривошеєв, який народився в Коломиї, але останні 15 років живе в Німеччині. Консультант групи - володар професійної нагороди "Золотий льодоруб" Микита Балабанов. Семеренко здійснив сходження на К2 без кисневої маски.

Зараз ви читаєте новину «"З усіх сторін летить каміння. Закриваєш очі і молишся" - українка поділилася, як підкорювала "гору-вбивцю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути