Ексклюзиви
понеділок, 17 липня 2017 11:09

Гріффіт-Джойнер встановила рекорд світу

Гріффіт-Джойнер встановила рекорд світу
Флоренс Гріффіт-Джойнер померла в 38 років

17 липня 1988 року на Олімпіаді в Сеулі неймовірні рекорди установила американка Флоренс Гріфіт-Джойнер. Стометрівку вона здолала за 10,49, а дистанцію вдвічі довшу – за 21,43 секунди.

То були часи великих Сергія Бубки, Юрія Седих і чешки Ярміли Кратохвілової. Якщо згадати "стероїдні" рекорди канадця Бена Джонсона, то неймовірні результати Флоренс не надто дивували вболівальників. Чого не скажеш про фахівців.

Почалося з того, що вона вийшла заміж за стрибуна потрійним стрибком Ела Джойнера. Того швиденько зловили на вживанні допінгу. Флоренс теж була під підозрою. У 1988 вона різко наростила мускулатуру, а зі свого попереднього досягнення на 100-метрівці скинула 0,27 секунди.

Таким чином перетворилася із міцного середняка в головного претендента на медалі Олімпіади. Легко виграла стометрівку. На відео здається, що суперники біжать ніби в уповільненій зйомці. А на дистанції 200 метрів Джойнер узагалі залишила статистами знаменитих Хайке Дрекслер та Мерлін Отті. Підозри посилилися після несподіваного оголошення про завершення кар'єри на тлі гучного скандалу із Беном Джонсоном

Однак численні допінг-проби нічого не довели. Аналізи Гріффіт-Джойнер були чистими, як і співвітчизника-велосипедиста Ленса Армстронга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці з рекордом виграли чемпіонат світу з легкої атлетики

За 8 років Фло спробувала повернутися в спорт. Збиралася бігати 400 метрів. Однак напередодні виходу стався сердечний приступ у літаку. А ще за два роки Гріффіт-Джойнер не стало. Вона померла уві сні. Причиною за офіційною версією стала епілепсія, яка прогресувала. За неофіційною – проблеми із серцем, викликані вживанням анаболічних стероїдів.

Зараз ви читаєте новину «Гріффіт-Джойнер встановила рекорд світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути