Ексклюзиви
середа, 09 серпня 2017 11:09

Гретцькі перейшов у "Лос-Анджелес"
4

У першій же грі за "Лос Анджелес" стадіон аплодувати Гретцкі стоячи 4 хвилини
Фото: sports.ru
У першій же грі за "Лос Анджелес" стадіон аплодувати Гретцкі стоячи 4 хвилини
У першій же грі за "Лос Анджелес" стадіон аплодувати Гретцкі стоячи 4 хвилини
У першій же грі за "Лос Анджелес" стадіон аплодувати Гретцкі стоячи 4 хвилини

9 серпня 1988 року канадський хокеїст Вейн Гретцькі перейшов із "Едмонтона" в "Лос-Анджелес".

За дві години після перемоги в фіналі Кубка Стенлі 1988 року, Вейн дізнався від батька, що "Едмонтон" вирішив позбутися капітана. Волтер Гретцькі знав про це давно, але не хотів засмучувати сина. Власнику "Нафтовиків" Поклінгтону потрібні були гроші для інших бізнес-проектів і він запропонував "Лос-Анджелесу", "Детройту" і "Ванкуверу" взяти Гретцького.

Цього ж літа Вейн одружується з голлівудською актрисою Джанетт Джоунс, і під час медового місяця його наздоганяє дзвінок від власника "Лос-Анджелес Кінґз" Брюса МакНіла. Той запитує, на яких умовах Гретцькі погодився б перейти в його команду, але отримує відмову. Однак потім Вейн розуміє: якщо не "Лос-Анджелес", то буде інший клуб, і порадившись з родиною, погоджується на обмін, якщо з ним перейдуть Марті Максорлі і Майк Крушельницький.

Доки сторони домовляються про компенсацію, про обмін дізнається головний тренер "Ойлерз" Ґлен Сатер. Спочатку він намагається запобігти оборудці, але коли дізнається, що Гретцькі вже дав згоду на перехід, вимагає взамін Люка Робітайлла. "Королі" відмовляють і пропонують Джиммі Карсона.

Обурення в країні було настільки велике, що цей обмін обговорювали навіть у парламенті

День 9 серпня 1988-го сколихнув усю Канаду. "Едмонтон" оголосив про те, що обміняв Вейна Гретцькі, Максорлі і Крушельницького в "Лос-Анджелес" на Мартіна Желіно, Джиммі Карсона, вибори в 1 раунді драфту 1989, 1991 і 1993 років, а також $15 млн. Обурення в країні було настільки велике, що цей обмін обговорювали навіть у парламенті.

Опудала Поклінгтона палили на вулицях країни, деякі ЗМІ назвали Гретцькі "зрадником, який проміняв батьківщину на кар'єру дружини". Жителі Едмонтона не сказали на адресу Вейна жодного поганого слова. Перший же матч "Лос-Анджелеса" проти "Ойлерз" на арені зібрав рекордні 17,503 глядачів, а на початку гри йому 4 хвилини аплодували, стоячи. Стадіон зривався в овації, коли "Великий" виходив на першу зміну, перший раз торкався шайби, робив результативні передачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступник Гретцькі зароблятиме $12 млн на рік

У "Кінґз" Гретцькі отримав звання асистента капітана і забив у першій же грі першим кидком. Команда провела найкращий сезон у своїй історії і здобула місце в плей-оф. Там, програючи 1:3 в серії, примудрилася вибити з боротьби чинного чемпіона - "Едмонтон Ойлерс". Вдруге в кар'єрі Гретцькі посів не перше місце в списку бомбардирів Ліги, пропустивши вперед Маріо Лем'є.

Гра "Великого" пробудила любов до хокею не тільки в Лос-Анджелесі, але і у всій Каліфорнії. За час виступу тут Гретцькі, в штаті з'являться ще дві команди - "Анахайм Майті Дакс" і "Сан-Хосе Шаркс", а "Королі" видадуть численні незвичні для себе повні трибуни льодового палацу.

Наступного сезону Вейн б'є ще один великий рекорд Ліги - стає найкращим снайпером НХЛ за всю її історію, проте команда зазнає поразки за поразкою, а керівництво починає серію постійних обмінів гравців і тренерських перестановок. Ця серія "Лос-Анджелеса" затягнеться до 1998 року.

Зараз ви читаєте новину «Гретцькі перейшов у "Лос-Анджелес"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути