Ексклюзиви
середа, 24 червня 2009 12:55

Футболістів збірної Ірану вигнали з команди за підтримку опозиції

Футболістів збірної Ірану вигнали з команди за підтримку опозиції

Чотирьох футболістів збірної Ірану, незгодних з переобранням Махмуда Ахмадінеджада на пост президента країни, змусили піти з національної команди. Про це повідомляє ізраїльська "Гаарец". Футболістів покарали за акцію протесту, які вони зробили під час відбірного матчу чемпіонату світу 2010 року з Південною Кореєю, що відбувся 17 червня 2009 року в Сеулі.

Шість гравців збірної Ірану в цьому матчі вийшли на поле із зеленими пов"язками на руках, що символізують підтримку головного суперника Ахмадінеджада Мір-Хосейна Мусаві. У перерві від гравців зажадали зняти пов"язки, і багато хто з футболістів підкорилися цій вимозі.

За рішенням іранської влади, 32-річний капітан команди Мехді Махдавікія, 31-річний лідер збірної Алі Карімі, а також 24-річні Хосейн Каабі і 32-річний Вахід Хашемян були довічно усунені від матчів за національну команду. Чи були покарані інші гравці, які висловили протест проти іранської влади, невідомо.

За даними англійського видання The Guardian, Махдавікії, Каримі, Каабі і Хашеміану також заборонено давати інтерв"ю.

Відсторонені від збірної футболісти входять до числа найвідоміших гравців Ірану. Каримі три роки виступав за мюнхенську "Баварію", а за збірну зіграв більше ста матчів. Хашеміан і Махдавікія виступають в німецьких клубах.

Президентські вибори в Ірані пройшли 12 червня. Переможцем виборів був оголошений Ахмадінеджад, але опозиція звинуватила владу у фальсифікації результатів голосування. У Тегерані почалися масові акції протесту, які були розігнані поліцією. Влада визнала певні порушення, але визнала їх неістотними. 23 червня було оголошено, що переможець виборів буде приведений до присяги в період з 26 липня по 19 серпня.

Збірна Ірану не змогла пройти на чемпіонат світу 2010 року. Іранці зайняли четверте місце в своїй відбірній групі. Путівки на ЧС-2010 отримали дві найкращі команди - Південна Корея і КНДР.

За матеріалами Лента

Зараз ви читаєте новину «Футболістів збірної Ірану вигнали з команди за підтримку опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути