неділя, 09 грудня 2018 20:11

Фізично слабкий і безперспективний - володаря Золотого м'яча не хотіли брати в команду

Півзахисник мадридського "Реала" Лука Модріч став першим хорватом якому вдалось виграти "золотий м'яч". Gazeta.ua розповість про нелегкий шлях Луки до успіху та всесвітнього визнання.

Свою професійну кар'єру Модріч розпочав у загребському "Динамо". Став трикратним чемпіоном Хорватії, за 128 матчів забив 32 голи та привернув до себе увагу іменитих європейських клубів.

  Модріч провів у "Загребі" три повноцінних сезони
Модріч провів у "Загребі" три повноцінних сезони
У квітні 2008 року стало відомо про перехід хорвата до англійського "Тоттенхема", який сплатив за його трансфер 16,5 мільйона фунтів. Модрич відіграв за лондонський клуб чотири з шести прописаних у контракті сезонів, ставши за цей час ключовою фігурою у центрі поля "шпор" і провівши 159 матчів у всіх змаганнях.
  З "Тоттенхемом" жодного трофею йому виграти не вдалось
З "Тоттенхемом" жодного трофею йому виграти не вдалось
У 2012 році президент іспанського "Реал Мадрид" Флорентіно Перес зацікавився Модрічем. Згодом "королівський клуб" підписав з ним п'ятирічний контракт, трансфер обішовся приблизно в 30 мільйонів фунтів. Дебютував за "королівський клуб" через два дні після підписання контракту, 29 серпня 2012 року, вийшовши на заміну у другій грі за Суперкубок Іспанії. Цей трофей став для нього першим у формі "Реала".
Але далеко не останнім. Пізніше він виграв чемпіонат та Кубок Іспанії, і звичайно ж три Ліги чемпіонів поспіль. Він став одним з ключових гравців у тактичні схемі Зінедіна Зідана.
  Головний клубний турнір Європи підкорився йому тричі
Головний клубний турнір Європи підкорився йому тричі
Лука Модріч не є звичайним футболістом. Щоб стати зіркою світового масштабу йому довелося боротися з війною, скрутою, навіть особистими фізичними даними. Але він не просто переміг усі життєві обставини, він піднявся на футбольну вершину світу. До вашої уваги 7 цікавих фактів з життя і футбольної кар'єри одного з найтитулованіших хорватських футболістів.

1. У 1991 році, коли Луці було шість років, його село зайняли війська Югославської Народної Армії (ЮНА) та Армії т.зв. Республіки Сербська Країна. Було вбито його діда, який воював за незалежність Хорватії, і спалено родинний будинок. Сім'я Модріча змушена була тікати у Задар.

2. Перші захисні щитки у футболіста були з дерева. Виготовив їх самотужки його батько – Стіпе.

3. У 10-річному віці Лука Модріч не пройшов оглядини в одному з провідних хорватських клубів Хайдук зі Спліта. Аргументація клубу тоді була такою: фізично слабкий і безперспективний для футболу.

4. Лука Модріч був дуже прив'язаний до свого тренера з часів юності – Томіслава Башича. Вони разом пережили найважчі часи у Задарі, вперше зустрівшись у місцевому ФК Задар. Башич став, по суті, другим батьком Модріча.

5. За словами с Луки, його улюблений тренер – Карло Анчелотті. Впродовж своєї кар'єри на Сантьяго Бернабеу Модріча тренували Жозе Моурінью, Карло Анчелотті, Рафаель Бенітес, Зінедін Зідан, Хулен Лопетегі та Сантьяго Соларі.

6. Лука Модріч увішов до символічної збірної з 11 гравців-біженців під час чемпіонату Європи 2016 року. Саме з нагоди Міжнародного дня біженців організація FARE (Футбол проти расизму в Європі) визначила гравців, які пережили непрості часи і були біженцями. Окрім Луки, до складу символічної збірної увійшли брати Граніт і Таулант Джака, Крістіан Бентеке і Джердан Шакірі.

7. Ще будучи тренером Реала, Зінедін Зідан найбільше покладався і довіряв саме хорвату. За словами француза, "у той час, як Роналду є ключем Реала у нападі, Рамос – стовпом захисту, Модріч є серцем команди і працює як кінь".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращого футболіста Кубка світу-2018 суворо покарали за махінації з податками

Окрім "Золотого м'яча" Модріч також став найкращим футболістом 2018 року за версією FIFA.

Зараз ви читаєте новину «Фізично слабкий і безперспективний - володаря Золотого м'яча не хотіли брати в команду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути