Ексклюзиви
середа, 08 лютого 2012 09:57

Єврокубок. БК "Донецьк" сенсаційно розгромив лідера

Єврокубок. БК "Донецьк" сенсаційно розгромив лідера

Команда Саші Обрадовіча в черговому матчі Єврокубка привезла віце-чемпіонам Росії 18 очок різниці і очолила свою групу в Топ-16 турніру.

БК Донецьк - Хімки - 85:67 (19:18, 24:17, 16:17, 26:15)

Д: Авдаловіч (18 + 4 передачі), Каррі (18 + 6 втрат), Липовий (0), Салтовець (0), Раденовіч (13 + 4 втрати) - старт; Джексон (10 + 9 підбирань), Стояновський (8) , Глєбов (7 + 5 підбирань), Лі (6), Кравцов (4), Пустозвонов (1)

Кидки з ближньої та середньої дистанції: 25/40 (62%) - 16/36 (44%)

Кидки з далекої дистанції: 4/11 (36%) - 8/23 (34%)

Штрафні кидки: 23/35 (65%) - 11/15 (73%)

Підбори: 34-20; Передачі: 12-8

Підмосковний клуб "Хімки" претендує на Єврокубок, але й "Донецьку" перемога над настільки грізним суперником відкривала двері до чвертьфіналу. Поєдинок на паркеті "Дружби" мав вийти спекотним. "Тигри" поєдинок почали не найкращим чином. Невдалі кидки нашаровувалися на заступи, а суперник тим часом також з серйозним опором зробив кілька кроків уперед. У серйозному тактичному протистоянні минуло п'ять стартових хвилин, а суперники так і не з'ясували, хто володіє ігровою ініціативою.

Кидки "Донецька" виявлялися ефектнішими, але "Хімки" атакували надійно. Після швидкого кинджального проходу Авдаловіча донецька команда вперше вийшла вперед - 10:8. Рімас Куртінайтіс своїх лідерів Планініча і Фрідзона кинув у бій в якості головного резерву, але суперник до цього моменту намацав потрібний ритм і виграв першу чверть 19:18. З перших секунд другого періоду російська команда постаралася зміцнити свою оборону. Хід цілком передбачуваний, адже саме захист дозволив "Хімкам" виграти перший матч.

Український віце-чемпіон також намагався на межі працювати біля свого щита - 26:20, 30:23. Звичайно, не така й велика перевагу, але за стартову чверть години не кожному вдається домогтися і подібного. Після чергової вдалої атаки "тигрів" олімпійський чемпіон Рімас Куртінайтіс був готовий застосувати фізичні заходи впливу до підопічних. Гра команди на всіх ділянках майданчика його, ясна річ, не влаштовувала, а зал став дружно посвистувати на адресу "синьо-жовтих". За сто секунд до великої перерви "Донецьк" багато в чому завдяки сміливості в атаці (ніхто не боявся брати ініціативу в кидках на себе) і надійності в обороні (більшість "бійок" за відскоки були за господарями) вигравав 40:29.

Проблемою залишалися рідкісні, але влучні дальні спроби гостей. Другий тайм стартував за рахунку 43:35. У складі гостей вийшов оптимальний на сьогоднішній день склад, і стартували "Хімки" зі спокійних атак. За рахунку 45:42 Саша Обрадовіч швидше інтуїтивно відчув зміни в характері боротьби і взяв хвилину. Суперник явно додав у багатьох компонентах, і зараз було вкрай важливо підтримати запропонований темп. "Трюльник" Стояновського з кутка виявився дуже доречним - 52:47, і вже незадоволений Рімас Куртінайтіс бере тайм-аут. Проводячи заміну за заміною і чергуючи види захисту, команда Саші Обрадовіча таки зупинила конкурента, але дистанція залишалася мізерною - 59:52 за підсумками півгодини грамотного баскетболу.

На початку четвертого періоду набирати очки стало вкрай непросто, суперники багато порушували правила, адже ціна кожного потрапляння потроїлася як мінімум. За рахунку 61:54 Глєбов пішов в лобову, і основний центровий гостей Лончар заробив п'яте персональне зауваження. Слідом за хорватом гру достроково завершив македонець Стояновські. "Донецьк" після "трійки" Каррі вийшов на позначку "плюс 13" (67:54). Росіяни вирішили, що настав час рішучих заходів, стали застосовувати пресинг. Дистанція зусиллями холоднокровного Планініча стала скорочуватися.

Однак це було тимчасове явище - божевільні 83:62 за 1.10 до кінця. "Тигри" грали настільки цілеспрямовано, що здригнувся навіть російський віце-чемпіон. Матч четвертого туру другого групового турніру Кубка Європи між українським "Донецьком" і російськими "Хімками" завершився перемогою донецьких хлопців з рахунком 85:67 (19:18, 24:17, 16:17, 26:15).

Зараз ви читаєте новину «Єврокубок. БК "Донецьк" сенсаційно розгромив лідера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути