четвер, 07 травня 2020 21:00

"Якщо чемпіонат не дограють, "Динамо" має бути вище за "Зорю" через клубний рейтинг" – Яворський

"Якщо чемпіонат не дограють, "Динамо" має бути вище за "Зорю" через клубний рейтинг" – Яворський
Ігор Яворський був найкращим бомбардиром тернопільської "Ниви". Фото sports. te.ua

Колишній тренер тернопільської "Ниви" Ігор Яворський вважає, що чемпіонат України обов'язково має бути дограний.

"Слава Богу, в нас немає якогось апокаліпсичного сценарію перебігу хвороби, – каже Ігор Петрович. Є окремі регіони, де фіксуються певні спалахи, але ситуація не така загрозлива, яка була ще два місяці тому. Якщо Німеччина, де зафіксували понад 7 тисяч смертей, поновлює чемпіонат, то я не розумію, чому Україна не може це зробити? Звісно, треба грати без глядачів, звісно, з посиленими заходами безпеки, обов'язковим тестуванням гравців, бо здоров'я людей – найголовніший пріоритет. Навіть, якщо скажуть грати в масках – треба грати. Але чемпіонат зрушить з мертвої точки й це буде грандіозним успіхом. Якусь копійку заробить телебачення за рахунок реклами, щось перепаде клубам. Але це вже краще аніж сидіти вдома, склавши руки.

Є пропозиції дограти чемпіонат в одному місті, щоби не тратитися на перельоти й готелі.

Я проти цієї ідеї. "Зоря", "Десна" і "Олександрія" так само претендують на друге місце, як і київське "Динамо". І тут, я вважаю, всі мають бути в рівних умовах. І федерація, і власники клубів легко можуть домовитися з власниками готелів і розселити людей по одному. Це взагалі не проблема для "Шахтаря" чи "Динамо", а навіть для клубів другої ліги. Так само і з перельотами. Багатші клуби наймуть чартерні рейси літаків. Адже такі самі чартери досі повертають українців з усього світу додому. Інші цілком можуть зафрахтувати автобуси. У наш час старими "ікарусами" їздили із Закарпаття в Керч і ніхто не нарікав. А зараз проїхати комфортабельним автобусом якихось 500 кілометрів тим більше не буде проблемою. Якщо Італія, де було 30 тисяч смертей, повертається до тренувань і планує дограти чемпіонат, то нам соромно буде відмовитися.

Якщо раніше вирішили, що це буде 14 команд, то я не зрозумію, якщо це рішення скасують і залишать 12

Якщо все піде за найгіршим сценарієм, кому варто віддати друге місце?

Думаю, тут варто прислухатися до рекомендацій УЄФА і віддати перевагу тій із команд, яка має вищий клубний рейтинг УЄФА. Тобто "Динамо" матиме перевагу над "Зорею", "Зоря" – над "Олександрією", "Олександрія" над "Десною". Це теж не на сто відсотків справедливо, але такий принцип вирішили застосовувати в УЄФА і я не бачу причин для протестів.

Як бути з першою лігою? Є варіанти, за якими можуть організувати турнір претендентів?

І перша ліга, і друга ліга можуть спокійно дограти чемпіонат за прикладом Прем'єр-ліги. Чому їх мають заганяти в якісь турніри, де не повністю буде дотримано спортивного принципу. Все має бути чесно, відкрито, без скандалів. Треба чинити все за законом і тоді ні в кого не виникне ніяких питань.

Скільки команд має грати в Прем'єр-Лізі наступного року?

- Якщо раніше вирішили, що це буде 14 команд, то я не зрозумію, якщо це рішення скасують і залишать 12. Зрештою, завжди знайдуться причини не виконувати закон, але тоді про правову державу можна забути й далі жити в якомусь бантустані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чемпіонат України поновлять 30 травня

Ігор Яворський грав за тернопільську "Ниву", "Гурію" з Ланчхуті, "Верес" з Рівного. Тренував тернопільську "Ниву" та клуб "Атомік" із Канади.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо чемпіонат не дограють, "Динамо" має бути вище за "Зорю" через клубний рейтинг" – Яворський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути