четвер, 11 березня 2021 11:00

Експерт розповів про сьогоднішніх суперників "Шахтаря" та "Динамо"

Експерт розповів про сьогоднішніх суперників "Шахтаря" та "Динамо"
Наставник "Роми" Паулу Фонсека 3 роки очолював "Шахтар". Фото: ФК "Шахтар"

Обидва представники України змогли дійти до 1/8 Ліги Європи.

Київське "Динамо" на цій стадії зіграє проти іспанського "Вільяерреалу", а донецький "Шахтар" поміряється силами з італійською "Ромою".

Українські клуби отримали сильніших суперників, ніж на попередній стадії турніру. Але вже змогли набрати форму завдяки національному чемпіонату.

Журналіст сайту Ua-Football.com Леон Вургафт розповів про суперників українських команд в єврокубках.

Як оціните жереб для українських команд в 1/8 фіналу Ліги Європи?

Чомусь достатньо вболівальників та експертів вважають жереб непоганим. Я з цим не погоджуюся. Більшість можливих суперників були легшими. Та й деякі з сильніших на папері були б зручнішими. "Рома" - міцна команда, амбітна, нові власники якої бажають одразу ж заявити про себе. Її тренер чудово знайомий з "Шахтарем". "Вільярреал" в перший рік з Унаї Емері також бажає довести, що прогресує. Ну а сам тренер - король Ліги Європи. Саме він привів "Севілью" до трьох перемог в турнірі поспіль. А два роки тому грав з "Арсеналом" у фіналі. Він знає, як тут грати.

Чи важлива Ліга Європи для "Вільярреала" та "Роми" в контексті справ у національному чемпіонаті?

"Рома" реально бореться за місце в топ-4 серії "А". Вона здатна його посісти. Нещодавно була там десять турів поспіль. Тому вона більшу увагу приділяє Лізі. Разом з тим, за чотири місця в цьому сезоні борються сім лідерів Ліги. І "Рома" серед них вважається п'ятою або навіть шостою за рівнем. Тому вона бажає залишити Лігу Європи як запасний аеродром злету до Ліги чемпіонів. У "Вільярреала" ж все значно простіше. Він відстає від четвертого місця в примері на 11 очок. Тому логічно, що Емері кине більшість сил на Лігу Європи.

В якій формі підходять суперники українських команд до 1/8 фіналу Ліги Європи?

Про кондиції "Роми" сперечаються з початку сезону. Останнім часом заяви ясніші - вона грає не найкращим чином. З трьох останніх матчів проти значно слабших команд 2 виграла з рахунками 1:0 та 2:1, в третьому була нічия 0:0. Причому у всіх матчах вона грала вкрай повільно і створювала мало моментів. А "Мілану" та "Ювентусу" програла, хоча проти них грала краще, ніж проти аутсайдерів. "Вільярреал" ж не вигравав у восьми матчах ліги поспіль, як у потужних, так і у слабких суперників. Також вилетів з Кубка. Він перебуває в кризі.

Виходячи з форми команд у Лізі, дещо дивує те, що вони так впевнено переграли своїх суперників в 1/16 фіналу Ліги Європи - "Брагу" та "Зальцбург". Обидві здобули по дві перемоги, причому в гостях - 2:0. Тобто на матчі цього турніру вони налаштовуються значно серйозніше та виваженіше.

Які сильні та слабкі місця "Роми" та "Вільярреалу"?

Головний тренер "Роми" Паулу Фонсека раніше постійно заявляв, що його команда бажає домінувати, володіти м'ячем. Але насправді вона не серед лідерів своєї ліги за цим компонентом. А коли володіє, тобто у позиційній атаці - не знає, що робити. Також вона забагато пропускає. І через постійні травми їй важко виставляти найсильніший склад. Натомість, коли отримує простір - розгортає чудові контратаки, йде в обіграш, класно комбінує саме за допомогою короткого пасу. В цьому вона дуже небезпечна.

Козирі Емері - високий пресинг, перехоплення м'яча

Козирі Емері - високий пресинг, перехоплення м'яча. Його команда зберігає баланс між спокійним володінням м'ячем та миттєвим переходом на вищу передачу. Динамічний центр поля, активність флангових захисників відзначали "Вільярреал" у найкращих матчах. Втім, нині команда втомилася через складний календар та діє обережніше. Втомилися немолоді захисники. Крім того, Емері бракує його улюбленця Евера Банеги, який вже дограє на Близькому Сході. Тобто розуму, бачення поля, загострюючих передач.

Хто лідери цих команд?

В "Ромі" це перш за все Жордан Верету та Генріх Мхітарян. Перший - опорник, який вміє все. І відбирати м'яч, і рухати його вперед, і пасувати. Також він найкращий бомбардир команди у Лізі, хай й більшість забив з пенальті. Гравець, який потрібен будь-якому тренеру. Проте травмований і не зіграє з "Шахтарем". А другий - натхненник гарних швидких атак, постійно рухається вперед, забиває, найкращий асистент серії "А". Він грає майже як у найкращі часи у "Шахтарі". Також важливий центральний захисник Кріс Смоллінг. Коли він не травмований - його навіть називають Смальдіні - гра слів з "Мальдіні". Потужний, впевнений в собі.

Колишній гравець "Шахтаря" Генріх Мхітарян є одним з лідером "Роми"

У "Вільярреалі" центром поля керує Дані Парехо. Гравець зі схожими чеснотами з Верету. Улюбленець Емері ще з часів "Валенсії". Проблема в тому, що йому вже 31 і він втратив швидкість. Про 35-річного центрального захисника Рауля Альбіоля можна сказати те ж саме, що і про Смоллінга в плані чеснот і те ж саме, що і про Парехо в плані вад. Також дуже небезпечні форварди. Гравець збірної Іспанії Морено здатний створити все собі сам, зокрема, й з флангу, типовий центральний нападник Пако Алькасер здатний скористатися одним шансом і заштовхати у ворота.

Наставник "Роми" Паулу Фонсека працював три роки з "Шахтарем". Чи додасть це особливості протистоянню та чи допоможе римлянам краще знати суперника?

Звісно, додасть та допоможе. Луїш Каштру спробує заявити, що досяг з "Шахтарем" більшого, що за два останні роки він та "Шахтар" прогресували більше, ніж Фонсека та "Рома". А сам Фонсека спробує досягти, що додав у "Ромі". Таке тісне знайомство з колишнім клубом завжди допомагає. Він знає клуб, знає гравців. Тим більше, що за ці два роки "Шахтар" значно не змінився, а "Рома" Фонсеки грає в схожому стилі. Точніше - має ті ж самі вади, що й "Шахтар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому один з основних гравців "Динамо" шантажує клуб

Унаї Емері тричі перемагав у Лізі Європи. У сезоні 2015/16 вибивав "Шахтар" у півфіналі. Чи по зубах цей тренер для Мірчі Луческу?

Емері - тренер дуже високого рівня. Вправний тактик та психолог, виважений, вміє вивчати суперника. Він не надто вдало працював у ПСЖ та "Арсеналі", але з командами калібру "Валенсії", "Севільї" та "Вільярреалу" створює чудову гармонію. Він - головний козир "Вільярреалу" і значно підвищує шанси своєї команди на успіх. Але й Луческу не перший рік в футболі, вміє працювати. До того ж, обидві команди нині грають не зовсім так, як бажає їхній тренер. Календар, стиль та рівень гравців заважають. І складається враження, що Луческу краще призвичаївся до такого, ніж Емері.

Щодо "Динамо" я скептичніший

Чи мають шанси "Динамо" та "Шахтар" пройти цих суперників?

"Рома" виграла майже всі матчі у значно слабших команд. Також двічі спокійно переграла непогану "Брагу". А ось у матчах проти грандів своєї ліги в цьому сезоні здобула лише три очки з 24-ох можливих. "Шахтар" повинен бути за рівнем ближчий до "Наполі" та "Лаціо", які розгромили команду Фонсеки, ніж до "Клужу" та "Удінезе" і навіть "Браги". Питання в тому, на якому рівні він гратиме проти "Роми". На рівні матчів з "Агробізнесом", "Маккабі", "Зорею"? Або "Реалом" та "Інтером" восени? Мабуть, буде боротьба майже на рівних.

Щодо "Динамо" я скептичніший. Емері вважає Лігу Європи своєю власністю. Іспанські команди, на відміну від італійських, завжди грають в цьому турнірі на повну потужність. "Вільярреалу" бракує великих успіхів в цьому турнірі, він вважає, що заслуговує на них. За рівнем гравців він трохи нижчий за "Рому". Але за бажанням через проблеми у Лізі, рівнем тренера та традиціями своєї ліги повинен бути вищим. Навряд чи він гратиме яскраво. І все ж "Динамо" буде дуже складно.

Матчі "Динамо" - "Вільярреал" та "Рома"- "Шахтар" відбудуться 11 березня. Кияни зіграють о 19.55, а "гірники" розпочнуть свою гру о 22:00. Текстову трансляцію римського матчу читайте на нашому сайті.

На НСК "Олімпійський працюватиме представник Англії Майкл Олівер, а на "Стадіо Олімпіко" обслуговуватиме матч Артур Діаш із Португалії.

На стадії 1/16 Ліги Європи "Динамо" перемогло "Брюгге", а "Шахтар" виявився сильнішим за "Маккабі".

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про сьогоднішніх суперників "Шахтаря" та "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути