Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 18:00

Експерт розповів, чи став Малиновський лідером "Аталанти"

Експерт розповів, чи став Малиновський лідером "Аталанти"
Руслан Малиновський виступає за "Аталанту" із 2019 року. Фото: REUTERS

Гравець збірної України 27-річний Руслан Малиновський проводить вдалий відрізок в "Аталанті".

Спочатку українець відзначився двома асистами у двох поспіль матчах, а потім забив переможний гол у ворота "Ювентуса". Малиновський стає провідним гравцем своєї команди.

Журналіст Ua-football Леон Вургаф спеціально для Gazeta.ua розповів про причини вдалої гри Малиновського та амбіції "Аталанти" у поточному сезоні.

Завдяки чому Малиновський проводить успішний період?

Після скандального відходу капітана Алехандро Гомеса "Аталанта" донині намагається перебудуватися. Головний тренер Джан П'єро Ґасперіні навіть діє всупереч власним принципам. Він намагається покращити і гру в обороні, награє нові тактичні схеми. В такій ситуації, в атмосфері будівництва, всі мають шанс. До того ж, двоє головних конкурентів українця - Маріо Пашаліч та Маттео Пессіна - останнім часом були відсутні через травми та коронавірус. А Йосіп Ілічич став черговою жертвою сварки з Ґасперіні. Руслан ж якраз у відмінній фізичній формі і ні з ким не свариться.

Руслан вже став лідером "Аталанти"?

В "Аталанті" дуже важко стати лідером. Тут дуже багато важливих гравців, важливих позицій. А насправді лідер один - тренер. Руслан якраз відзначається на такій позиції, яка претендує на лідерство - десятого номера. І розмовляє як лідер. Каже про попадання в Лігу чемпіонів за будь-яку ціну, шкодує, що в останні два роки команда не поборолася за перемогу в чемпіонаті. Але ж вже у матчі проти "Ювентуса" він вийшов лише на заміну. І це після таких виступів до цього. У Гасперіні не можна розслаблятися ані на хвилину. Тож говорити про лідерство навряд чи доречно.

Гасперіні здатний роздратувати кадровими рішеннями. Йому не вдасться запустити Руслана на тривалий час. Але ідеальної команди для Малиновського зараз немає. Тому краще залишитися

Чи важлива роль Руслана в тактичних побудовах Гасперіні?

В кількох останніх матчах Ґасперіні випробовував тактичну схему 4-2-3-1. Якраз Малиновському вона вельми підходить, надає більше простору, дозволяє диригувати грою самотужки, чого він бажає. Він не дуже глибоко в атаці, йому не заважають інші гравці "Аталанти" під ногами. Більше того, при цьому команда, що не звикла до нової схеми та обережніша, грає повільніше, менш завзято пресингує. Що також плюс для Руслана, фізична міць та витривалість якого все ж і нині поступаються більшості партнерів по команді.

З іншого боку, у матчі проти "Ювентуса" команда повернулася до головної, до улюбленої схеми - з трьома центральними захисниками. І Малиновський одразу ж пішов в запас. Вийшов він на поле лише тоді, коли Гасперіні знову вирішив перейти на 4-2-3-1. Тому місце в складі йому не забезпечене і залежить від схеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто "Динамо" повертати Ярмоленка

Можливо, після успішного відтинка варто змінити клуб?

Так, зараз знову з'явилися розмови про "Інтер", навіть "Ювентус". Гасперіні, як і раніше, здатний роздратувати своїми кадровими рішеннями, що здаються нелогічними. Мені здається, що йому не вдається запустити Руслана на повну потужність на тривалий час. Питання в тому, хто захоче його придбати, які там будуть умови та вимоги, наскільки він буде потрібен тренеру. Чесно кажучи, поки що я не бачу ідеальної команди для цього гравця. А якщо так - краще залишатися.

Друге місце "Аталанті" в цьому сезоні до снаги?

Звісно. "Мілан" та "Ювентус" значно ослабли. "Аталанта" і нині йде впритул з ними. А вона якраз вміє відмінно проводити кінцівки сезону. Якщо брати по десять останніх турів за кожен з попередніх чотирьох сезонів і частину за цей, виходить, що програла лише два матчі з 44-ох. Вже нині здобула дев'ять перемог в останніх десяти матчах. У неї зіграний склад, чудова лава запасних, розумний досвідчений тренер. Я б сказав, що в поточній ситуації, якщо гранди не зберуться, вона фаворит у боротьбі за друге місце. Рекордне в історії клубу.

Руслан Малиновський виступає за "Аталанту" із літа 2019 року. До цього захищав кольори "Гента", "Зорі", "Севастополя" та "Шахтаря".

Малиновський є одним із лідерів збірної України, яка влітку буде брати участь у Євро-2020/21.

22 квітня "Аталанта" зіграє проти "Роми". В разі перемоги "бергамаски" піднімуться на друге місце в турнірній таблиці.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чи став Малиновський лідером "Аталанти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути