пʼятниця, 24 червня 2022 19:57

Є ризик. Плюси й мінуси приходу Йовічевича в "Шахтар"

Є ризик. Плюси й мінуси приходу Йовічевича в "Шахтар"
Плюси й мінуси приходу наставника СК "Дніпро-1" Ігоря Йовічевича в "Шахтар". Фото: СК "Дніпро-1"

Ігор Йовічевич найближчим часом піде на підвищення. Наставник СК "Дніпро-1" все ж таки прийняв пропозицію донецького "Шахтаря" задля того, щоб спробувати свої сили в Лізі чемпіонів.

Хорватський фахівець – один з небагатьох іноземців, кого не лякає війна в Україні. Він готовий працювати в нашій країні й надалі, про що не раз заявляв.

Також Йовічевич запевняв, що своє майбутнє пов'язує лише з "Дніпром-1". Хотів саме з дніпровською командою виступити в єврокубках. Проте спокуса тренувати команду Ліги чемпіонів виявилася сильнішою. І "Дніпро-1" гратиме в Лізі Європи під керівництвом нового тренера. Або нового-старого, якщо в підсумку запросять Дмитра Михайленка.

Ще поки чинний наставник "Шахтаря" Роберто Де Дзербі, очевидно, остаточно охолов до клубу й вирішив не повертатися в Україну. Донеччанам терміново потрібно було шукати нового тренера. Обрали Йовічевича. І цей вибір цілком виправданий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тренер "Дніпра-1" Йовічевич погодився очолити "Шахтар" – ЗМІ

Вміє працювати з молоддю. Нового сезону "Шахтар" робитиме ставку на українських футболістів, зокрема на власних вихованців. Легіонери масово відмовилися повертатися в Україну й працевлаштовуються в нових клубах. Великий плюс Йовічевича – це його робота з молоддю. Наприклад, він довіряв місце в команді 17-річному Єгору Ярмолюку, який уже однією ногою в АПЛ – у "Брентфорді".

За хорватського наставника лідерами "Дніпра-1" стали Артем Довбик та Олександр Піхальонок. Під його керівництвом заграли на хорошому рівні орендовані в "Динамо" Владислав Дубінчак і Микита Кравченко, а також "гірник" Данило Ігнатенко, який узимку перебрався до французького "Бордо".

Великий плюс Йовічевича – його робота з молоддю

Говорить українською. Йовічевичу не потрібен перекладач. Він чудово знає українську (саме українську, а не російську. – Gazeta.ua) мову. Це значно полегшить спілкування з футболістами. Бразильців не буде, тому наставник доноситиме свої побажання гравцям особисто, а не за допомогою помічників.

Також хорват чудово знайомий зі специфікою українського футболу, адже пограв і попрацював у "Карпатах" до "Дніпра-1". Йому не доведеться призвичаюватися до нашого чемпіонату, як це було у випадку з Де Дзербі.

Серед керівників "Шахтаря" є ще один хорват. За даними ЗМІ, кандидатуру Йовічевича активно просував директор з футболу "гірників" Даріо Срна. Знайти спільну мову землякам буде набагато легше.

До того ж Срна зможе всіляко допомогти співвітчизнику на початку його кар'єри в донецькому клубу. Це також чималий плюс для обох сторін.

Та є і кілька мінусів у переході Йовічевича з "Дніпра-1" до "Шахтаря".

Не зрозуміють уболівальники. Після всіх заяв фахівця, що він хоче працювати винятково з "Дніпром-1", прихильники дніпровського клубу можуть трохи зненавидіти коуча. Вони сподівалися, що за допомогою Йовічевича команда зможе вдало дебютувати в єврокубках. Проте за два місяці до старту євросезону він вирішив покинути клуб. Це може вдарити по репутації наставника.

Йовічевич не має досвіду роботи на міжнародній арені

Не має досвіду роботи на найвищому рівні. Єдиним мінусом безпосередньо для "Шахтаря" є брак досвіду в Йовічевича на міжнародній арені. Донецький клуб справді ризикує. Хорват не мав особливого успіху в жодному з клубів, де працював. Крім "Дніпра-1".

Зі словенським "Цельє" тренер до єврокубків не пробився. На чолі першої команди загребського "Динамо" протримався лише кілька місяців, здобувши три перемоги в семи матчах. З "Дніпром-1" наставник фінішував на третьому місці в достроково завершеному через війну чемпіонаті України.

Чи стане Йовічевич для "Шахтаря" месією у воєнний час – покаже майбутнє. Однак за роботою хорватського наставника в оновленому донецькому клубі зі ставкою на українських футболістів, безумовно, буде цікаво спостерігати.

Ігор Йовічевич у 2014-2015 роках очолював "Карпати". До СК "Дніпро-1" прийшов 2020-го після відставки Дмитра Михайленка.

Також тренував загребське "Динамо" й словенський клуб "Цельє".

Зараз ви читаєте новину «Є ризик. Плюси й мінуси приходу Йовічевича в "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути