Ексклюзиви
середа, 03 червня 2015 11:14

"Дніпру" треба 5 кваліфікованих новачків" - Маркевич

"Дніпру" треба 5 кваліфікованих новачків" - Маркевич
"Ще 2-3 роки попрацюю, а там треба і для себе трохи пожити" - Маркевич

Після фіналу Ліги Європи й завершального матчу чемпіонату проти "Говерли" Gazeta.ua поспілкувалася з наставником "Дніпра" Мироном Маркевичем.

Мироне Богдановичу, з "Металістом" ви звикли до тривалого контролю м'яча і гри першим номером. Натомість із "Дніпром" майже всю Лігу Європи грали на контратаках. Не шкодуєте?

"Металіст" підбирався під одну модель гри. "Дніпро" ще за Рамоса грав на контратаках. Я вважав, що не треба ламати все підряд і будувати заново. Треба відштовхуватися від тих гравців, які є. Коли я взяв команду з неї пішов Джуліано, на валізах сидів Стрініч. Новачки були гравцями не того рівня, який необхідний команді аби ставити атакувальну гру. Певний час ми визначалися зі складом і "Дніпро" дещо лихоманило. Коли склад кристалізувався, прийшла гра. Але теперішній рівень – межа нинішнього "Дніпра". Я хочу більшого.

Скільки футболістів вам потрібно для щастя?

Якщо залишиться Коноплянка, то ще п'ять. Пріоритетна позиція – лівий захисник. Фактично, цю Лігу Європи ми грали з чотирма захисниками. Край треба кваліфікований опорник і плеймейкер.

З чемпіонату України можна взяти таких виконавців?

Всі вони на контрактах в "Динамо" або "Шахтарі". Дуже рідко трапляється, що у цих двох клубах не помітили потенційно сильного гравця. У принципі з "Динамо" ми ще можемо взяти гравця, який не проходить до основного складу. Взяти когось із "Шахтаря" – нереально, бо дуже дорого. Тому шукатимемо за кордоном.

Якщо матимете 5 кваліфікованих новачків – боротиметесь за "золото"?

В Україні чемпіонат виграють лише дві команди – "Динамо" і "Шахтар". До цього звикли організатори змагань, судді, самі гравці. Треба щось неймовірне аби такий розклад поміняти. Поки я не бачу передумов для таких змін.

Фахівці кажуть, що "Дніпру" утвердитися треба неодмінно хоча би раз стати чемпіоном.

Хай фахівці покажуть, як це зробити. Ми не могли стати чемпіонами із "Металістом". А в тій команді грали Соса, Тайсон і Хав'єр. Насамперед у нашому футбольному господарстві треба навести порядок. Я би сказав мати дві речі – порядок і порядність. Все треба рішуче міняти, починаючи з суддівства. Звісно, з приходом Колліни ситуація змінилася на краще, але не до рівня тектонічних змін.

"Дніпро" щойно програв фінал Ліги Європи. Якби можна було повернути час назад, ви би вдалися до тих самих замін, чи випустили би когось іншого.

Мабуть, випустив би Бруно Гаму. Безус добре зіграв із "Шахтарем" хоча той матч, по-суті, нічого не вирішував. Думав, він зможе підсилити нас у фіналі. Та це Романові не вдалося. Не сказав би, що він у чомусь винен, але кілька необов'язкових утрат м'яча і все, до побачення, поїзд пішов.

Здається, ви не надто задоволені його грою.

Так, очікував більшого. Поки Роман нагадує валізу без ручки: і нести важко, і кинути шкода. Щоби вирости в справжнього професіонала й майстра, (а задатки в нього є) треба викинути з голови все зайве й каторжно працювати, забуваючи про все на світі. Тоді прийде гра і результат.

Не боїтеся, що Ліга Європи "Дніпру" набридне? Щойно грали у фіналі, а восени знову груповий турнір.

Я не хочу заглядати на півроку вперед. Треба вирішувати нагальні проблеми. Гравці мають відпочити, команда – доукомплектуватися. Тоді будемо бачити.

Якісь плани з придбання гравців у міжсезоння є?

На даному етапі я нічого не знаю, хоч являюся головним тренером. Все покрито мороком таємничості.

Про Коноплянку щось відомо?

Нічого не знаю.

В "Дніпрі" назріває зміна поколінь. Ротаню незабаром 34, Селезньову й Федецькому – по 30. Маєте якісь запасні варіанти?

Пару років ці хлопці ще здатні пограти на високому рівні, але в стратегічному плані треба готувати заміну.

Мироне Богдановичу, щойно дублери "Дніпра" стали переможцями турніру. Можете назвати прізвища гравців, які на підході до основного складу?

Непогані задатки бачу в Баланюка. З нього може вийти добрий нападник. Сваток, Близниченко – треба віддавати в оренду. В дублі вони вже пересиділи. Їм треба грати на серйозному рівні. Можливо, там хлопці розкриються. Як розкрився Мякушко в "Говерлі". Поки грав за дубль "Динамо" ніхто про нього не говорив.

Додамо, що в інтерв'ю "Вголосу" Маркевич розповів про "війну" за призові і своє тренерське майбутнє.

Дякуючи футболістам за єврокубковий сезон, ви сказали, що вам як тренеру небагато залишилося. Що мали на увазі?

Я не маю наміру до глибокої старості тренувати, мені вже 65-й рік пішов. Ще 2-3 роки попрацюю, а там треба і для себе трохи пожити. Раніше з дітьми тільки по телефону спілкувався, а тепер так із внуками. Крім того, треба давати дорогу молодим тренерам, футболістам. Нині є серйозні проблеми у збірної, у її комплектації. Потрібно, щоб молодь швидше "набирала". Від того клуби можуть програти, зате буде більше наших футболістів, молодих тренерів. Узагалі зараз зростає хороша плеяда фахівців.

Кажуть, що всі призові за виступи в єврокубках, а це 9 мільйонів, УЄФА не заплатить "Дніпру" через старі борги клубу. Ви щось знаєте про це?

Тільки те, що і ви – із преси, телебачення. Не в курсі справи. Знаю тільки, що ми заробили гроші, і хочу, щоб половину віддали команді, як це і було домовлено на початку сезону. Це я знаю точно і воюватиму за ті кошти. Ми заробили ці гроші, нам їх обіцяли віддати, і я наполягатиму на дотриманні домовленостей. Це знаю точно.

Зараз ви читаєте новину «"Дніпру" треба 5 кваліфікованих новачків" - Маркевич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути