пʼятниця, 17 лютого 2017 12:44

Чому Усик змінив тренера

Чому Усик змінив тренера
Олександр Усик. Фото: youfight.info

Чемпіон світу за версією WBO у першій важкій вазі Олександр Усик припинив співпрацю з тренером Джеймсом Алі Баширом. Під керівництвом американського фахівця він провів 10 поєдинків на профі-ринзі – усі, окрім дебютного. Здобув титул чемпіона світу та успішно його захистив. Тепер Олександр працюватиме з Анатолієм Ломаченком, батьком і тренером Василя Ломаченка.

Для Усика найавторитетнішим серед тренерів є Анатолій Ломаченко. Працюючи за його методикою, Олександр виграв "золото" чемпіонату світу та Олімпійських ігор в аматорському боксі. Працював би зі старшим Ломаченком і в профі. Але раніше це було неможливим. Майже всі свої бої і підготовку до них він проводив в Україні. В той час як Анатолій Миколайович допомагав синові розвивати кар'єру у США. Тепер же після свого дебюту в Штатах Усик має намір продовжувати завойовувати американську публіку та готуватися там до поєдинків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найяскравіші нокаути в кар'єрі ювіляра Усика

Башир для Усика був лише "тимчасовою заміною" Анатолія Ломаченка. Тепер обидва значну частину часу проводять на американському континенті і можуть відновити співпрацю.

"Нічого особистого, тільки робота", - слова Усика можна сприймати і зрозуміти. Але чи усвідомлював іменитий і відомий у боксерському світі тренер на початку співпраці, що він є для боксера лише "тимчасовою заміною"? Чи чесно це щодо тренера і чи по-людськи це робити саме тоді, коли він тільки вивів тебе на вершину? Наведена відповідь Усика навряд чи влаштувала Башира. Особливо, якщо згадати тут ще фінансову складову співпраці тренера з боксером. Американець вивів підопічного на такий рівень, що тепер мав заробляти суттєво більше, ніж раніше. Але боксерові видніше, як і з ким розвивати кар'єру, тільки він відповідальний за своє майбутнє. А тренер - лише найнятий ним працівник. Хоча і тренери мали б мати якусь страховку в таких випадках.

Є думка, що Усик не найкраще провів останній бій і в цьому провина Башира. Навряд. Перемога над Мчуну – великою мірою тактична. Тренерський штаб на чолі з Баширом правильно побудував план на бій проти суперника, на тлі якого мало хто виглядатиме видовищно і переконливо, а боксер його чітко реалізував. В першій половині поєдинку він вивчив і підлаштувався під незручного суперника, а в другій вчасно завершив справу нокаутом, ще до того, коли бій почав набридати одноманітністю.

Для Усика головний мінус роботи з Ломаченком-старшим те, що йому доведеться підлаштовуватись під графік Василя Ломаченка. Але нездоланних труднощів це не має викликати. Особливо враховуючи те, що у боксерів один менеджер – Егіс Клімас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усик готовий битися з росіянином

Саме з приходом останнього Башир пов'язує зміну ставлення до себе з боку Усика. А найбільша образа за те, що боксер, який називав тренера батьком, не став на його захист, коли перед боєм з Мчуну до нього ставились без належної поваги і відсунули на задній план.

"Усику я написав, що все ще його люблю, хоч він і легко піддається впливу", - сказав Башир. Нічого нового. Кримчанина ми теж знаємо, як конформіста і неперебірливу у своїх зв'язках людину. Одночасно експлуатувати імідж козака-патріота і підтримувати "регіоналів" – це про нього. Співпрацювати з російськими окупантами Криму і вмить захворіти вибірковою амнезією з окремих питань географії – також. Тому, вибачте, містере Башир, "нічого особистого, тільки робота".

І останнє. Чи не є відмова від послуг тренера, який багато років працює на K2 Promotions, першим кроком до зміни промоутерської компанії? Про це дізнаємось трохи більш як за 1,5 року, коли закінчиться термін 5-річної угоди з компанією братів Кличків. Тop Rank, готуйте жирніший контракт!

Зараз ви читаєте новину «Чому Усик змінив тренера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути