вівторок, 29 грудня 2020 21:00

Чому Федерер не гратиме в Австралії

Чому Федерер не гратиме в Австралії
Роджер Федерер останній матч провів 30 січня 2020 року. Фото: Reuters

Роджер Федерер продовжує відновлення після подвійної операції і пропустить відкритий чемпіонат Австралії-2021 з тенісу. Таке трапиться вперше з 1999-го року. І це логічно.
Федерер – шестиразовий чемпіон Австралії. Востаннє він вигравав турнір у 2017 та 2018 роках, ставши найбільш віковим тенісистом-переможцем турніру "Великого Шолому". 2017-го Федерер здійснив диво: він пропустив півроку через ушкодження меніску, був "посіяним" 17-м, провів перед Мельбурном один розігрівочний турнір, а на самому АО витримав три п'ятисетові поєдинки проти Кеї Нішікорі, Стена Вавринки та Рафаеля Надаля. І здобув свій 18-й Шолом. Попередній був за 4,5 роки до того, на Уїмблдоні-2012.

Малоімовірно, що історія повториться. Ніхто не ставить під сумнів той тріумф швейцарця. Проте зрозуміло, що обставини зіграли на його користь. Фаворит АО Новак Джокович тоді несподівано програв матч другого кола Денису Істоміну. Енді Маррей, п'ятиразовий фіналіст, поступився Міші Зверєву. Це "розчистило" шлях Роджеру.

2017-й став найгіршим роком для Джоковича у десятих роках. Зараз серб повернув собі перше місце в рейтингу, 8 березня має обійти Федерера за загальною кількістю тижнів, проведених на вершині, а водночас бореться за статус найвеличнішого тенісиста усіх часів. Постопераційний Федерер навряд чи готовий суперничати з Джоковичем на його коронному турнірі. До того ж,крім серба є достатньо інших тенісистів, готових обігрувати легенду номер 1: Стефанос Циципас уже робив це на АО-2019, Домінік Тім – на хардових турнірах іншої категорії.

Очевидно, 2021-й стане останнім роком у кар'єрі людини, з якою і асоціюється теніс

Якщо АО – турнір Джоковича, то Вімблдон – Федерера. Роджер перемагав на лондонській траві вісім разів. Зокрема, 2017-го, коли не віддав жодного сету. На відміну від Мельбурна-2017, не можна говорити, що за швейцарця зіграли обставини. Тому для Федерера надважливо підійти в оптимальній формі до профільних змагань. На траві, враховуючи швидкоплинність матчів на цьому покритті, у нього найбільше шансів на перемогу і 21 титул "Великого Шолома". А далі – Олімпіада на хардових майданчиках Токіо, яка закінчиться за тиждень до того, як Федереру виповниться 40 років. Там швейцарцю теж є за що боротися – він не вигравав Ігри у одиночному розряді. І нехай надмотивований Джокович також не робив цього – трисетовий формат дає Федереру непогані шанси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від дискваліфікації Джоковича могла постраждати суддя

Команда Федерера оголосила пріоритетом і відкритий чемпіонат США , але в перспективи швейцарця на цьому турнірі не віриться. По-перше, накопичиться втома після насичених літніх змагань. По-друге, у Нью-Йорку наприкінці серпня-початку вересня традиційно висока вологість, яка виснажила Роджера 2018-го, коли він просто втратив сили у матчі 1/8 фіналу проти Джона Мілмана. Тож п'ять поспіль титулів видатного швейцарця на "Флешинг Медоуз, здобуті у 2004-2008 роках, не матимуть поповнення. Конкурентним він має бути на домашньому турнірі в Базелі наприкінці жовтня і, якщо проб'ється, на Підсумковому, де буде зручний індорхард, трисетовий формат, і який в середині листопада вперше прийме італійський Турин.

Федерер успішно боровся з травмами упродовж більшої частини кар'єри. Проте останнім часом вони значно допікають знаменитому спортсмену. Очевидно, 2021-й стане останнім роком у кар'єрі людини, з якою і асоціюється теніс.

Роджер Федерер – 20-разовий переможець турнірів "Великого Шолому". Стільки ж має Рафаель Надаль, Іспанія. 17 титулів у Новака Джоковича.

Зараз ви читаєте новину «Чому Федерер не гратиме в Австралії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути