середа, 13 жовтня 2021 12:20

"Час дорослішати, Олександре Васильовичу!" - огляд української преси після нічиєї з Боснією

"Час дорослішати, Олександре Васильовичу!" - огляд української преси після нічиєї з Боснією
Ярмоленка не вистачило на два матчі. Фото: Reuters

Збірна України зіграла внічию - 1:1 домашній матч відбору чемпіонату світу зі збірною Боснії і Герцеґовини. Українська преса наголошує на тренерських помилках Петракова й на тому, що він не викликав у головну команду країни Руслана Малиновського.

"Трибуна" починає з цитування класиків:

"Тут, знаєш, доводиться бігти щодуху, щоб тільки залишитися на тому ж місці! Якщо ж хочеш потрапити в інше місце, тоді потрібно бігти щонайменше вдвічі швидше!", - ці рядки з керроллівської "Аліси в Задзеркаллі" згадалися після чергової нічиєї збірної України. Команда намагається бігти, поки є сили, начебто домагається переваги у грі - і все раз по раз закінчується нічиєю. Не має значення, хто тренер команди, за якою схемою грає збірна і хто в суперниках.

Не має значення навіть те, скільки часу залишається до кінця гри після того, як Україна повела в рахунку. Команда може вести в рахунку на 2-й хвилині або 93-й в одному матчі - і однаково зіграє внічию. Збірна не вигравала під час гри тільки у виїзному матчі з французами. В інших матчах рано чи пізно виявлялася попереду - і застигала, немов муха в бурштині. І цей біг виявлявся безглуздим - та ж нічия, що стоїть на полі на першій хвилині, виявлялася і на останній.

У цій ситуації найпростіше написати про системну проблему українського футболу й українських тренерів, які не вміють утримувати рахунок. Однак, перефразовуючи іншого класика з XIX століття, всі нещасливі матчі України в цьому відборі були нещасливі по-своєму. Ігри із Францією тут винесемо за дужки - записувати їх у пасив не варто. Але ось в інших десь не вистачало настрою (як у домашній грі з Казахстаном), десь концентрації в кінцівці (домашній матч із фінами й виїзний із казахами), тепер ось із Боснією не вистачило сил і точних тренерських рішень.

Збірна не вигравала під час гри тільки у виїзному матчі із французами, в інших матчах рано чи пізно виявлялася попереду - і застигала, немов муха в бурштині

І якщо матч із Фінляндією можна й треба називати тренерської перемогою Петракова, який не побоявся втопити педаль газу в підлогу, поки Україна не повела в рахунку вдруге, то гра з Боснією - тренерська нічия. Нічия зі знаком "мінус", де кожне рішення тренера, пов'язане зі змінами стартового складу, складно зрозуміти й ще складніше прийняти. Нічия, яка фактично поставила збірну перед необхідністю перемагати на виїзді боснійців. Те, що одна перемога над балканської командою обов'язкова для виходу в стики, було зрозуміло й до гри у Львові. Тому формально нічого не змінилося - просто до цього вечора у нас було два матчі для цієї перемоги, а тепер тільки один.

У цій ситуації найприкріше, що характер гри в другому таймі можна було передбачити вже до перерви. І тому було критично важливо вчасно реагувати на те, що відбувається, з чим тренерський штаб збірної не впорався".

Сайт "Футбум" цитує одного з найкращих футболістів київського "Динамо" - Леоніда Буряка.

"В останньому матчі відбору нам потрібно вигравати і, думаю, треба ризикнути й вийти з перших хвилин із двома нападниками. Склад у нас якісний, за винятком одного - необхідно повернути в збірну України Малиновського. Руслан - гравець неординарний, виступає в Серії А, найкращим там визнається. Розкидатися такими футболістами ми не можемо. Потрібно увімкнути дипломатію, а не пред'являти ультиматум. Малиновський, Зінченко, Ярмоленко, Пятов - це кістяк національної команди, на них все тримається".

"Терикон" наводить слова колишнього гравця збірної Євгена Левченка:

"Ця нічия рівноцінна програшу. У мене багато питань до тактики, замін, ігнору кількох футболістів. Сподіваюся, що ми вирулимо ситуацію".

"Футбол-24" цитує обуреного Максима Калиниченка:

"Це не полігон для обкатки молоді. Не можна разом прибрати всіх лідерів і випетляти молоддю. Навіть тією, у яку сильно віриш. Час дорослішати, Олександре Васильовичу".

Легендарний журналіст "Франс Футбол" Овдій Піналов стверджує, що нинішній Петраков нагадує йому Едуарда Малофєєва в його найкращі роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна повиснула на волосинці після нічиєї з Боснією

Наступні ігри в нашій групі відбудуться 12 листопада. Франція братиме Фінляндію, а Боснія - Фінляндію. Україна може опуститися на третє місце після цих матчів.

Зараз ви читаєте новину «"Час дорослішати, Олександре Васильовичу!" - огляд української преси після нічиєї з Боснією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути