вівторок, 31 жовтня 2017 11:09

Буряк двічі "підловив" Дасаєва

Буряк двічі "підловив" Дасаєва
Леонід Буряк оформив дубль в чемпіонському матчі 1980-го року проти "Спартака". Фото: fcdynamo.kiev.ua

31 жовтня 1980 року в Києві "Динамо" приймало московський "Спартак". Це був вирішальний матч першості Союзу. Передостанній раз на київських трибунах зібралося 100 тис. глядачів. Востаннє така кількість уболівальників прийде на радянське дербі 28 травня 1985-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" виграло у "Спартака" матч за чемпіонство-1985

1979 року "Спартак" сенсаційно виграв чемпіонат СРСР і затвердився на посту нового лідера радянського футболу, причому по дорозі до титулу москвичі виграли в Києві. Той матч відбувся посеред другого кола, нічого багатообіцяючого переможцю не давав, до того ж динамівці були ослаблені травмами Блохіна і Веремєєва і грали погано. Навіть вихід на поле 20-літнього Олега Тарана, якому пророкували славу зірки світового футболу, ситуацію не врятував - 0:2. У той рік москвичі стали чемпіонами, а динамівці взагалі опустилися на третє місце, поступившись сріблом "Шахтарю".

Кияни терпіли спартаківське лідерство рівно рік. А потім ліквідували його, просто і діловито, як кілер

Кияни терпіли спартаківське лідерство рівно рік. А потім ліквідували його, просто і діловито, як кілер. Після першого кола "Спартак" випереджав "Динамо" на 5 очок, але за п'ять турів до кінця попереду вже були українці з 3-очковим гандикапом і довгою безпрограшною серією: вона затягнеться до 45 матчів і стане рекордною у союзній історії.

"Спартак" провів гру дуже добре, в другому таймі навіть і володів ініціативою, але київські захисники сповили Гаврилова, Гесса, форвардів, не давали їм спокійно приймати м'яч, дивитися по боках, пасувати і рухатися. А самі буквально завалили Дасаєва роботою, створивши не менш десятка реальних гольових моментів. Ринат, до того ж, ще й чудив. Уже в дебюті він пустив натурального "метелика": м'яч після несильного удару Буряка прослизнув під ним у ворота. І другий гол Леоніда був дасаєвським. Воротар чогось помчав до кута штрафного майданчика, хоча Буряк явно мав намір прострілити, і Хідіятуллін ситуацію контролював. Але ворота залишилися порожніми, а чирк об п'яту Вагіза обернувся ще одним курйозом 2:0.

Кияни повернули собі чемпіонство, вигравши титул удев'яте, а "Спартак" залишився другим.

Зараз ви читаєте новину «Буряк двічі "підловив" Дасаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути