пʼятниця, 18 вересня 2020 21:00

Бубці далеко до нього. Дюплантіс може стрибнути на 6 метрів 30 сантиметрів

Бубці далеко до нього. Дюплантіс може стрибнути на 6 метрів 30 сантиметрів
У 17 років Арманд Дюплантіс стрибнув на 5 метрів 90 стантиметрів. Фото Рейтер

На етапі "Діамантової ліги" в Римі двадцятирічний стрибун з жердиною Арман Дюплантіс встановив світовий рекорд на відкритому повітрі. Швед взяв висоту 6,15 метра, тим самим побивши рекорд Сергія Бубки.

31 липня 1994 року Сергій Бубка на змаганнях в італійському місті Сестрієре подолав планку, встановлену на висоті 6,14 метра. 26 років його результат не вдавалося перевершити.

У Мондо, як його всі називають, є відмінні шанси не тільки увійти в історію як новий рекордсмен, але і стати живою легендою. Таких з часів відходу Болта в легкій атлетиці не було. Дюплантісу всього 20 років - глибоке дитинство за мірками чоловічих стрибків з жердиною, де розквіт приходить ближче до 30 років. При цьому в 18 швед вже вигравав чемпіонат Європи з шестиметровим стрибком. Це унікальний талант, з яким, до того ж, дуже ретельно працюють.

Батько Мондо - учасник чемпіонатів США в стрибках з жердиною, який, правда, відібратися на Ігри-1996 року в Атланті так і не зумів. І вирішив втілити цю мрію в двох своїх синів. Стандартна історія, яка в 99 відсотках випадків закінчується конфліктом на грунті батьки і діти і загубленим дитячим здоров'ям. Але тут все зійшлося: знання і професіоналізм тренера, талант сина і чудові умови.

Мондо стрибає з жердиною з п'яти(!) років. Сімейна легенда свідчить, що, коли Арманд Дюплантіс ще носив підгузники, він зумів сам видертися на дерево у дворі. Помітив дитину перехожий, який в жаху набрав 911. У п'ять років Арманд вже стрибав, використовуючи швабру в якості жердини, а диван - замість ями для приземлення. У сім років він освоїв справжню жердину і став рекордсменом світу в своєму віці. У 16 - побив всі існуючі рекорди у всіх вікових категоріях та став змагатися з дорослими. У 20 - тричі побив рекорд світу.

У п'ять років Арманд вже стрибав, використовуючи швабру в якості жердини, а диван - замість ями для приземлення

У Дюплантіса звичайні фізичні дані. Він дуже швидкий, але далеко не найпотужніший і найвищий. Зате Мондо унікально технічний, і саме це - запорука його спортивного довголіття. Незважаючи на всі свої рекорди, починаючи з семирічного віку, Мондо ні на одному етапі дорослішання не форсував результати. Він стрибав високо, тому що інакше не вмів - а зовсім не для того, щоб вигравати юніорські титули, а потім луснути. На відміну від фігурного катання, де підлітковий вік - це незаперечна перевага, в жердині потрібна чоловіча, груба сила. Така, якої в підлітка і навіть у 20-річного юнака не може бути. Через кілька років віін може стрибнути на 6 метрів 30 сантиметрів.

А значить, чим дорослішим ставатиме Дюплантіс - тим вище він стрибатиме. Якщо, звичайно, не відступить від траєкторії розвитку, яку пропонує йому батько. Спокус зараз буде багато, але не схоже, що Мондо стане їхньою жертвою. Він чимось схожий на Болта, з поправкою на скандинавську холоднокровність. Веселий, відкритий і ніби не віддає собі звіту в тому дарі, який був вкладений в нього вищою силою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шведський стрибун цього року поб'є рекорд Бубки

Це вже другий рекорд Бубки, який б'є Арман Дюплантіс. Понад 20 років найкращий результат у приміщенні також належав Сергію Бубці – 6,15 метра. Але у 2014 році француз Рено Лавіллені на турнірі "Зірки жердини" у Донецьку перестрибнув позначку 6,16 метра. Через шість років, у лютому 2020-го, швед Дюплантіс встановив новий рекорд – 6,17 метра.

Зараз ви читаєте новину «Бубці далеко до нього. Дюплантіс може стрибнути на 6 метрів 30 сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути