понеділок, 02 липня 2018 11:09

Брати Клички переписали історію боксу

 

Віталій і Володимир Клички ввійшли в історію як єдині брати, які одночасно володіли всіма чемпіонськими титулами у надважкій вазі. Сталася ця подія 2 липня 2011 року на Imtech-Arena в німецькому Гамбурзі. Володимир Кличко переміг за одноголосним рішенням суддів Девіда Хея та об'єднав чемпіонські титули у надважкій вазі. До своїх поясів IBF і WBO українець додав пояс WBA, який до цього належав британцеві. Відтак брати Клички здійснили свою давню мрію — зібрали в сім'ї всі найпрестижніші пояси. Віталій Кличко володів тоді титулом WBC.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які бої були визначальними у кар'єрі Володимира Кличка

Конфлікт між Кличками і Хеєм тривав декілька років. На прес-конференцію після бою Володимира з Хасімом Рахманом у німецькому Мангеймі 13 грудня 2008 року прийшов Девід Хей. Це розлютило Віталія Кличка, який напередодні побачив журнал Men's Health. Там опублікували фотомонтаж, на якому Хей тримає відрубану і закривавлену голову Володимира. Кличко-старший пообіцяв покарати хамовитого британця в рингу, пригрозив йому пальцем і, врешті, коли той спілкувався з журналістами, пробрався до нього і грубо натягнув на вуха його ковбойський капелюх. Згодом це протистояння переросло у масштабну війну Хея і Кличків.

До останнього моменту спеціалісти та вболівальники сумнівалися, що довгоочікуваний поєдинок відбудеться - Хей перед тим двічі "зіскакував" із боїв з Кличками. 2009-го британець підписав контракт на бій із Володимиром, але відмовився виходити на ринг, пославшись на травму спини. Пізніше він дав згоду зустрітися з Віталієм, однак несподівано підписав контракт на бій із тодішнім чемпіоном світу за версією WBA росіянином Миколою Валуєвим.

Хей двічі "зіскакував" із боїв з Кличками

Проте боксери таки зійшлися в ринзі, де розпочалася потужна тактична і психологічна боротьба. Хей найбільше розраховував постійними провокаціями вивести Кличка з рівноваги, щоб той кинувся мстити за себе і за брата. Але з перших хвилин стало ясно — цього не буде. Володимир вийшов на бій із холодним серцем і ясною головою. Хей, від якого багато хто чекав стартового ривка і навали, обрав іншу тактику. Або йому не дозволив це зробити Кличко-молодший, який захопив центр рингу, пресингував, тримав британця на вигідній для себе дальній дистанції. У першій половині бою українцеві вдавалося діставати британця в основному джебами. Натомість Хей декілька разів за раунд вибухав контратаками, б'ючи під різними кутами. У другій половині бою британець дещо втомився. Українець мав очевидну перевагу — як у дуелі джебів, так і в дуелі силових ударів. В останньому раунді Хей, розуміючи, що програє, добряче "огризнувся". Кличко витримав і не став сильно загострювати поєдинок. Обійшлося без нокауту. Усі судді віддали відчутну перевагу українцеві — 118:108, 117:109 і 116:110.

Бій Кличко – Хей переглянули майже 500 млн глядачів у всьому світі.

Зараз ви читаєте новину «Брати Клички переписали історію боксу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути