неділя, 29 грудня 2019 20:11

Як "Ліверпуль" став найкращим футбольним клубом світу

2019 рік - найкращий у багатій на події історії "Ліверпуля". Команда тренера Юргена Клоппа виграла Лігу чемпіонів і клубний Кубок світу. До кінця першого кола сезону 2019-20 "Ліверпуль" на 13 балів відірвався від найближчого переслідувача і навіть Пеп Гвардіола дожив до того, що змушений був вітати "Ліверпуль" з чемпіонством ще до Нового року.

Втім, одна гра все ж стоїть осібно. Це матч-відповідь півфіналу Ліги чемпіонів "Ліверпуль" - "Барселона" - 4:0. Натхнення Вейналдума, геніальний пас Александера-Арнольда і могутня "Барселона" змушена була скласти зброю.

Але ж цієї перемоги могло і не бути. Якби Дембеле забив на останній хвилині матчу в столиці Каталонії, всі зусилля виявилися б марними. Але Бог вирішив змилувався над трудягою Клоппом з його вічними програшами в фіналах і винагородив "Ліверпуль".

Якщо до цього додати божевільну чемпіонську гонку в АПЛ з "Манчестер Сіті", яка закінчилася розчаруванням, то без перемоги в Лізі чемпіонів рік "Ліверпуля" знову б назвали невдалим.

А почалося все ще 9 років тому. У жовтні 2010 року "Ліверпуль" ганебно програє "Блекпулу" на "Енфілді" (1:2) і падає в зону вильоту - це найгірший старт сезону за 50 з гаком років. З Кубка ліги вилетіли ще більш безславно - програвши "Нортхемптону" з четвертої ліги (2:2, по пенальті - 2:4).

Американські власники клубу Том Хікс і Джордж Джіллетт, купивши "Ліверпуль" в лютому 2007 року за 220 мільйонів фунтів, настільки не справлялися з керуванням, що клуб почав тонути у боргах. Банк Royal Bank of Scotland чекав 280 мільйонів фунтів ще в січні 2010-го, але поставився до труднощів з розумінням і дав відстрочку до березня - потім зглянувся знову і дав ще сім місяців. Але в жовтні нічого не змінилося: власники були не в змозі покрити борги, і "Ліверпуль" захитався на межі банкрутства. Ще трохи - і на "Енфілді" могли ввести зовнішнє управління.

Якби Дембеле забив на останній хвилині матчу в столиці Каталонії, всі зусилля виявилися б марними

Пронесло: Хікс і Джіллетт позбулися усілякого впливу і права голосу, клуб екстрено віддали в руки американської компанії, яка тепер називається Fenway Sports Group. Джон Генрі і його партнери виписали 300 мільйонів фунтів - все пішло на погашення різних заборгованостей "Ліверпуля", а колишні боси Хікс і Джіллетт реально залишилися ні з чим. Їм не просто не дісталося ні цента від угоди - Хікс ще багато років по тому виплачував по 125 тисяч фунтів на місяць, щоб розрахуватися за старими кредитами, пов'язаними з "Ліверпулем".

Здається, на "Енфілді" недооцінюють 9 серпня - цю дату можна вважати мерсисайдським святом випадкового порятунку.

 

Саме цього дня в 2010 році уболівальник "Ліверпуля" Джо Янушевський, який очолював відділ корпоративних продажів в бейсбольному клубі "Бостон Ред Сокс" і завжди тримав в кабінеті червоний фанатський шарф, написав на електронну пошту власника клубу Джона Генрі. Переляканий ситуацією в улюбленому клубі, Янушевський просив бізнесмена звернути увагу на "Ліверпуль" і купити його акції, поки ще є така можливість. До листа додавалося пояснення, що "Ліверпуль" - вкрай титулований клуб, який не брав чемпіонство з 1990 року і зараз близький до банкрутства.

"Я припустив, що, напевно, варто скористатися таким шансом і що мої речі завжди зібрані - я в будь-який момент готовий поїхати в Ліверпуль. Але насправді я не думав, що здатний когось переконати купити "Ліверпуль". Це була така нездійсненна мрія. У листі я просто висловив свою біль", - розповідав Джо.

Біль переконав. Джон Генрі тут же скликав наближених менеджерів, щоб вивчити питання. А через 66 днів поставив підпис під документами на 300 мільйонів фунтів.

 

"Я не знаю, як назвати момент, коли все це сталося. Чудовий. Божевільний. Через день після оформлення угоди ми з Джоном приїхали на базу в Мелвуді і дивилися один на одного в дусі "Це реально сталося?" - згадував Янушевський.

У 2002 році компанія нового власника Генрі New England Sports Ventures, пізніше стала Fenway Sports Group, купила бейсбольний клуб "Бостон Ред Сокс", який до того моменту 84 роки не брав титули. Через два роки після операції "Ред Сокс" виграли Світову серію (фінальна серія MLB), а за наступні 15 років взяли титул ще тричі.

"Для мене було очевидно, що у "Ліверпуля" і "Ред Сокс" багато спільного на стартовому етапі. Навіть в плані аудиторії: багато фанатів, сильні традиції", - міркував Генрі. Йому здавалося, що англійського футболу не вистачає старих і перевірених методів американського спортивного ринку.

У клуб прийшов директор по футбольним дослідженням Іен Грехем (забавно, що з 2008-го по 2012-й він працював в "Тоттенхемі", але втомився від того, що тренери його практично не помічали, і переїхав на "Енфілд", тому що там зароджувалася нова статистична культура).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ліверпуль" дотиснув "Фламенго" в доданий час і виграв клубний Кубок світу

Грехем закінчив факультет теоретичної фізики в Кембриджі, але швидко зрозумів, що не хоче наукової кар'єри, і занурився в футбол, створивши власну базу з 100 000 гравців по всьому світу. Він має право пропонувати тренерському штабу і трансферному комітету "Ліверпуля" будь-яких гравців, яких вважає потенційно корисними. Наприклад, він ще в 2016 році наполягав на покупці центрального півзахисника Набі Кейта, який, граючи глибоко в "РБ Зальцбург", віддавав аномально багато передач, які наближують команду до чужих воріт. З 2016-му "Ліверпуль" випередив "РБ Лейпциг", але влітку минулого року вже нічого не завадило - і Кейта приїхав цементувати претендента на чемпіонство.

Саме Грехем довів трансферному комітету, що в Салаха варто вірити - хоча багато під негативним враженням від періоду єгиптянина в "Челсі" вважали, що йому не підходить англійський футбол.

Саме Грехем порадив "Ліверпулю" Філіпа Коутіньйо, коли команді потрібен був сильний атакуючий гравець на лівий фланг. Клуб витратив на нього всього 13 мільйонів євро, а продав в "Барселону" за 145 - і без цих грошей, за словами власника Джона Генрі, на "Енфілді" не було б ні Вірджіла ван Дейка, ні Аліссона.

Саме Грехем довів трансферному комітету, що в Салаха варто вірити

Не варто недооцінювати продажу гравців. В період активного економічного зростання "Ліверпуля" це було величезне джерело доходів. За останні 4 сезони, за якими є детальні фінансові звіти (2014-2018), у "Ліверпуля" другий трансферний прибуток в АПЛ.

1. "Челсі" - 272 мільйони фунтів
2. "Ліверпуль" - 260,5 млн (навіть в першому повному сезоні Клоппа, після трансферів Мане, Вейналдума, Матіпа, Каріуса і Клаван, клуб отримав трансферну прибуток - 4,25 млн фунтів)
3. "Арсенал" - 158 млн
4. "Манчестер Сіті" - 108 млн
5. "Тоттенгем" - 88 млн

Ну а головне - якби не статистичні висновки директора з досліджень Грехема, в "Ліверпулі" не виявилося б Юргена Клоппа. Про це говорить навіть сам німець.

В останньому сезоні Клоппа в "Боруссії" (2014/15) дортмундці зайняли в бундеслізі всього 7-е місце, і багатьох цей дивний, млявий результат напружував. Грехем доводив усім, що це неправильно, що Дортмунд 2014/15 - одна з найбільш невдачливих команд в історії. За його словами, за якістю гри, за якістю і кількістю створених моментів "Боруссія" мала стояти другою і ніяк не сьомою. При першій розмові з Клоппом в листопаді 2015 го він згадав показовий матч з "Майнцем", де Дортмунд домінував, агресивніше і частіше суперника заходив до карного майданчика, але ніяк не міг забити - і програв. "Ми їх практично вбили, так, ти бачив? Ти це бачив?"- кричав Клопп.

 

Але Грехем не бачив. Він взагалі не дивився матчі Дортмунда, а вивчав гру за своїми математичними моделями.

Після тієї розмови Клопп став довіряти математику-досліднику, хоча в "Боруссії" ніколи не ставився до статистики дуже уважно.

"В результаті Клопп надихнув не тільки наших гравців. А всіх, хто закоханий в наш клуб. Він справжній лідер, уважний до речей, які комусь можуть здатися маленькими і незначними, але які в довгостроковій перспективі дуже важливі", - захоплювався Джон Генрі.

Кульмінаційною точкою став програш Прем'єр-Ліги в цьому році. У чемпіона - "Манчестер Сіті" почався занепад, а "Ліверпуль" засяяв новими фарбами.

 

Жодна команда в історії АПЛ не набирала 52 бали до кінця першого кола. "Ліверпуль" впорався, маючи гру в запасі. Потенційно червоні можуть набрати і все 55, якщо виграють перенесений матч проти "Вест Гема".

Відрив теж може зрости до рекордного: жодна команда в історії АПЛ не привозила до кінця першого кола більше 13 очок другому місцю (це зробив "Сіті" в 2017 році). "Ліверпуль" прямо зараз відірвався від другого місця якраз на 13 очок.

Масштаб непереможності "Ліверпуля" насправді жахає: в 35 останніх матчах - 30 перемог. Останній раз команда програвала в АПЛ 3 січня 2019 року - 1: 2 в гостях від "Ман Сіті". Відтоді було тільки 5 нічиїх (4 - в минулому сезоні):

• Вдома проти "Лестера" - 1:1;

• В гостях проти "Вест Гема" - 1:1;

• В гостях проти "Манчестер Юнайтед" - 0:0;

• В гостях проти "Евертона" - 0:0;

• В гостях проти "Манчестер Юнайтед" - 1:1

Виїзний матч з "Сіті" буде 4 квітня - за 7 турів до кінця чемпіонату. До того моменту "Ліверпуль" цілком може стати чемпіоном.

Зараз ви читаєте новину «Як "Ліверпуль" став найкращим футбольним клубом світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути