Ексклюзиви
вівторок, 02 жовтня 2018 20:43

"Я не злочинець" - Роналду

"Я не злочинець" - Роналду
Криштіану Роналду - історія трансферу в "Ювентус"

Журналісти іспанського видання El Mundo Естебан Уррейстіета і Орфео Суарес в подробицях пояснили, чому Кріштіану Роналду влітку переїхав з Мадрида в Турин. El Mundo описує найдрібніші деталі зустрічі: від кольору підлоги (чорний) і альбому з фотографіями Мерилін Монро на столі до прямих цитат учасників.

Про деталі зустрічі інсайдерам El Mundo розповів хтось, хто сидів 11 травня з Роналду за одним столом.

11 травня 2017 го Роналду зібрав своїх юристів на віллі агента Жорже Мендеша в житловому комплексі La Finca, щоб зрозуміти, звідки утворився багатомільйонний борг перед державою.

Зустріч почалася в повній тиші. Юристи не знали, чого чекати від Кріша.

- Хто несе за все це відповідальність? - почав Роналду. Він звернувся до Карлосу Осоріо, який був довіреною людиною Мендеша, вів справи Роналду.

- У мене немає ніякої освіти, єдина річ, яку я зробив у житті, - гра в футбол. Але я не дурний, я не довіряю нікому. Саме тому, коли я наймаю консультанта, то плачу йому на 30% більше, ніж він просить. Тому що я не хочу проблем.

- Кріш, я несу відповідальність, - відповів Осоріо. - Спокійно, все в порядку, ми будемо битися до самої смерті.

Багато хто за столом розумів, що насправді не все в порядку. Податкова служба жорстко переслідувала Роналду - йому загрожував гігантський штраф і кримінальний термін. Футболіста звинуватили в махінаціях з доходами від продажу прав на використання свого зображення. Кріш не розумів, як так вийшло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 30 млн євро або тюрма - суд висунув ультиматум Роналду

- Я ніколи не говорив, що податки не треба платити! Я хочу знати, що сталося! Не розумію нічого, податки ж платять спонсори. Чому вони пред'явили звинувачення мені?

Кріштіану був упевнений, що його офшорна компанія Tollin Associates отримала спонсорські гроші за вирахуванням податків. Він не розумів, чому його не смикали з цього приводу в Англії. Але проблема в тому, що британські закони дозволяють передавати половину прав на зображення футболістів іноземним фірмам, в Іспанії все складніше. Після трансферу в "Реал" Кріш попросив Осоріо дізнатися нюанси іспанських законів. Ніхто нічого не зробив.

6 моментів, які переконали Кріша піти

1. Кріштіану вважав, що Перес - єдиний, хто в силах домовитися з владою. До цього зі схожими звинуваченнями зіткнувся Мессі, Маскерано і інші гравці "Барси", але там проблему вирішували за відпрацьованою схемою. За Кріша ж ніхто не заступився. У клубі дали зрозуміти, що позаклубні доходи гравця - справа гравця. Перес не ризикнув доручатися за Роналду перед казначейством. Кріш розцінив це як зраду.

2. У "Реала" був шанс все виправити. Роналду просив, щоб клуб компенсував йому витрати на податкові штрафи оновленням фінансових умов контракту. Осоріо виявив в договорі пункт, згідно з яким "Реал" повинен був піклуватися про непередбачених податкових зобов'язаннях. Але "Реал" проігнорував і це прохання.

3. Кріштіану розлютило, що він тільки третій гравець світу із зарплат. Мессі переуклав контракт з "Барсою", Неймар переїхав в "ПСЖ", і в 2017-му вони обидва отримували майже в два рази більше Роналду.

4. Роналду всерйоз злився, коли чув, що головні люди називають найкращим гравцем "Реала" Ді Стефано. "Вони так говорять завжди. Я не знаю, що мені ще потрібно зробити, щоб вони назвали мене", - скаржився Кріш близьким.

5. В результаті "Реал" все ж зробив пропозицію. Клуб підвищив зарплату до 25 млн євро чистими, 30 млн Кріш міг заробити, виконавши кілька турнірних умов. Роналду визнав це неповагою.

6. До Роналду дійшли чутки, що на нього скаржиться Зідан. Тренера напружувало, що в роздягальні футболіст говорив тільки на одну тему - про свої проблеми. Зідан просив керівництво вирішити питання.

Варіанти продовження кар'єри

"Мілан", "Ман Юнайтед", "ПСЖ"

Роналду все вирішив ще на початку минулого сезону. "Я не перейшов влітку, тепер шкодую", - говорив він Мендешу. У футболіста тоді була пропозиція від нових власників "Мілана": 150 млн євро за п'ять років. Кріш сумнівався, але в підсумку відмовився.

Одним з перших варіантів був "Манчестер Юнайтед". Тоді Перес вперше зрозумів, що все серйозно, і уклав з Мендешем джентльменську угоду. "Принеси мені 100 млн євро, і він вільний", - сказав президент. При цьому в контракті гравця були записані відступні в мільярд євро.

Наступний варіант - "ПСЖ". Французи виставили свої умови, які Роналду і Мендеш порахували непотрібним ризиком. У Парижі хотіли провернути трансфер Кріша 31 серпня, щоб "Реал" не встиг відвести у них Неймара або Мбаппе.

Аньєллі, "Ювентус"

У грудні Роналду сам попросив Мендеша поговорити з "Ювентусом": "Вони мені подобаються, у них організований клуб. І я не забуваю, що "Ювентус" намагався підписати мене ще за часів "Спортинга". Передай їм: "За останні два роки ви двічі вийшли в фінал ЛЧ, зі мною ви зможете виграти трофей".

Андреа Аньєллі двома пунктами зняв всі сумніви гравця.

- "Ювентус" гарантував гравцеві юридичну безпеку і запевнив, що ніяких проблем з податками не буде.

- "Ювентус" запропонував Роналду фіксовану зарплату.

Мендеш до останнього не вірив в трансфер, він знав, що Перес завжди робить останній крок, але Кріш говорив: "Я буду за тих, хто цінував мене тоді, коли Мадрид цього не робив. Якщо Флорентіно прийде і дасть мені вдвічі більше, я відповім, що мені все одно. Я переходжу в "Юве".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він потягнув мене до спальні. Я згорнулася калачиком" - подробиці секс-скандалу довкола Роналду

Відгуки минулого

Але це не рятувало Кріша від проблем з іспанським законом. Перед відходом їх потрібно було залагодити. Роналду і Мендеш сказали, що потрібно міняти стратегію переговорів і всіх радників, інакше можна опинитися у в'язниці. Їм порекомендували скористатися послугами колишнього судді Хосе Антоніо Чоклана.

Нові радники переконували: ні в якому разі не можна доводити справу до судового розгляду, потрібно домовитися зараз, тому що прокуратура вимагатиме 16 років в'язниці і штраф 80 млн євро. Проблема була в тому, що для досудового врегулювання потрібно було заплатити 20 млн євро. Роналду сумнівався, проти угоди виступав і Осоріо. В результаті гравцеві принесли угоду, за якою з нього знімаються звинувачення в обмін на 18,8 млн євро. Залишалося його підписати.

"Я не злочинець", - відповів Кріш.

Його дуже швидко переконали, що тюремний термін цілком реальний. Гравець поставив підпис. Коли Кріш встав з-за столу, його вже майже нічого не пов'язувало з Іспанією.

Зараз ви читаєте новину «"Я не злочинець" - Роналду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути