неділя, 13 серпня 2017 20:11

"Я б з радістю сприйняв скорочення зарплати" - як Хуан Мата робить світ кращим
10

Хуан Мата віддаватиме 1% від зарплати на благодійність
Хуан Мата віддаватиме 1% від зарплати на благодійність
Хуан Мата віддаватиме 1% від зарплати на благодійність
Хуан Мата віддаватиме 1% від зарплати на благодійність
Хуан Мата віддаватиме 1% від зарплати на благодійність

"Квитки на матч "Юнайтед" коштують 40 фунтів. Це недешево. Коли люди говорять про те, що вони проти сучасного футболу, я їх розумію. Футбольний бізнес робить вигляд, ніби власники клубів важливіші від уболівальників. Це зовсім не так, як в старому футболі: тоді не було такої кількості преси і кожен не прагнув урвати собі по шматку".

"Ми живемо в мильній бульбашці. Ми заробляємо неймовірні гроші, недосяжні суми, при всій повазі до решти світу. Що стосується світового футболу, я заробляю нормальні гроші. Але якщо порівняти з Іспанією і рештою світу - я отримую непристойні гроші в порівнянні з 99,9 % населення".

"Мені не подобається те, що футбол став бізнесом. Я люблю цю гру. Я люблю тренуватися і змагатися. Я б з радістю сприйняв скорочення зарплати, якби бізнес так не впливав на футбол".

Це все слова футболіста англійського "Манчестер Юнайтед" і збірної Іспанії Хуана Мати. Вражає, правда? Не часто почуєш таке від гравця у футбол.

А на початку серпня світ облетіла новина, що півзахисник пообіцяв перераховувати 1% від своєї зарплати до фонду організації, що займається футбольною благодійністю по всьому світу.

Я отримую непристойні гроші в порівнянні з 99,9 % населення

Іспанський хавбек, який перебрався в стан манкуніанців з лондонського "Челсі" в 2014 році за 37 мільйонів фунтів, заробляє в рік близько семи мільйонів фунтів.

"Починаючи з сьогоднішнього дня, я буду віддавати 1% своєї зарплати в Common Goal. Я звертаюся з проханням до інших футболістів наслідувати мій приклад, щоб набрати 11 людей для "стартового складу". Сьогодні ми можемо створити рух, заснований на спільних цінностях, які можуть стати невід'ємною частиною футбольного життя назавжди. Я очолюю цей рух, але не хочу бути один", - наводять слова Мати на сайті theplayerstribune.com.

Він заявив, що був шокований убогістю, яку він побачив в індійському Мумбаї. "Я починаю справу, яка, як я сподіваюся, змінить світ, нехай навіть незначно", - додав він.

План Мати глобальний. Він не збирається на цьому зупинятися і планує змінити весь футбольний світ: "1 відсоток з кожної зарплати, кожного контракту, кожного рахунку клубу, агента або федерації йде безпосередньо на соцпроекти".

Ще до цього вчинку Мату називали головним добрягою сучасного футболу. Хуан дарував подарунки дітям з малозабезпечених сімей на Різдво.

Замість того, щоб поспішити на клубний автобус, він вибіг до маленького вболівальника з особливостями розвитку, щоб дати йому автограф і сфотографуватися.

Спеціально для вболівальників він веде блог на офіційному сайті "Манчестер Юнайтед". У цьому блозі він ділиться враженнями від кожного зіграного матчу і дякує фанатам за підтримку.

Фанати "Челсі", здавалося б, повинні ненавидіти Хуана Мату за його перехід в "МЮ". Вони цього не роблять, тому що іспанець все їм пояснив. Як тільки стало відомо про відхід Мати з лондонського клубу, він написав уболівальникам відкритого листа.

Він пише вірші! І навіть збирається випустити свою збірку.

Футбол - найбільша річ серед невеликих речей

"Я такий, яким мене виховали, і я футболіст, який грає в такому клубі, як "Манчестер Юнайтед". Пишаюся тим, чого вдалося досягти, але завжди хотів, щоб у моєму житті і футболі панувала нормальність. Не можна втрачати повагу до оточуючих, треба бути більш людяним.

Не відчуваю себе незвичайним. Є достатньо гравців з такою ж натурою, подібними інтересами. Чітко видно наші дії на полі, але непросто збагнути те, що ховається за конкретним ім'ям, конкретною футболкою. Зрозуміло, бувають випадки зворотні, що не додає позитиву.

Як говорив Хорхе Вальдано, футбол - найбільша річ серед невеликих речей. Так і є. Футбол викликає емоції, пристрасть, як ніщо інше. Перемога чи поразка твоєї команди впливає на настрій, стосунки з дружиною. Але є лікарі, які рятують хворих, вчені, що винаходять вакцини, люди, які віддають своє життя заради інших. І вони не мають визнання, якого заслуговують", - сказав в одному з інтерв'ю Хуан.

А тепер уявіть яким би був світ, якби більшість футболістів були такими, як Мата. І так, Хуан не тільки дуже добра людина, але і дуже крутий гравець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я не зробив нічого поганого" - як Неймар змінив світ

Хуан Мата народився 28 квітня 1988 року в Бургосі (Іспанія).

Кар'єра: виступав за іспанські клуби "Реал Мадрид Кастілья" (2006-2007), "Валенсія" (2007-2011), англійські "Челсі" (2011-2014) і "Манчестер Юнайтед" (з 2014 року).

Досягнення: володар Кубків Іспанії (2008) і Англії (2012, 2016), переможець Ліги чемпіонів (2012) та Ліги Європи (2013). Володар Кубка англійської ліги (2017) і Суперкубка Англії (2016). Чемпіон світу (2010) і Європи (2012).

За збірну Іспанії зіграв 41 матч, забив 10 м'ячів.

Мата навчався в політехнічному університеті Мадрида на факультеті журналістики. У вільний від футболу час любить грати в настільний теніс.

Зараз ви читаєте новину «"Я б з радістю сприйняв скорочення зарплати" - як Хуан Мата робить світ кращим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути