Ексклюзиви
пʼятниця, 06 жовтня 2023 09:05

"Динамо" зіграло найкращий матч у своїй історії

"Динамо" зіграло найкращий матч у своїй історії
"Динамо" з виграними 1975 року призами. Фото: ФК "Динамо"

6 жовтня 1975 року в Києві не було іншої теми, крім футболу. До міста прилетіла краща команда світу, дворазовий і чинний на той момент володар Кубка чемпіонів мюнхенська "Баварія". У матчі за Суперкубок підопічні Деттмара Крамера мали зіграти з місцевим "Динамо" – володарем Кубка кубків.

Першу гру в Мюнхені виграло "Динамо" – 1:0. Диво-гол забив Олег Блохін.

І ось прийшов час матчу-відповіді. Заявок на гру було понад 500 тисяч. Вартість квитків перевищувала звичайну: 1 рубль – на нижній ярус і 2 рублі 50 копійок – на верхній. А стадіон уміщував лише 100 тисяч. Міліція стала в три кордони й не пропускала безбілетників.

Німці замовили в ресторані страву на обід – суп мінестроне та м'ясо молодого оленя

Німці замовили в ресторані страву на обід – суп мінестроне та м'ясо молодого оленя. Однак утішилися тим, що запропонував шеф-кухар, – борщем і телятиною. Нарікань від гостей не було.

Кияни відразу заволоділи ініціативою й полювали за "Баварією", ніби за молодим оленем. 11 ударів по воротах лише в першому таймі. Німці відповіли двома. На 42-й хвилині Олегу Блохіну вдався швидкісний прорив і він пробив голкіпера німців Маєра – 1:0. У другому таймі суддя з Туреччини призначив штрафний удар. Знову зголосився бити Блохін.

"Мені здалося, що м'яч обігнув стінку по дузі, – згадував Олег. – Насправді стінка виявилася дірявою і Маєр не зумів зреагувати – 2:0".

Єдиний шанс німці втратили за 10 хвилин до кінця матчу, пробивши повз ворота.

Тренер "Баварії" Деттмар Крамер, як міг, розхвалював "Динамо".

"У грі "Динамо" поєдналися колективні зусилля й індивідуальна майстерність. Кияни по праву стали володарями трофея, оскільки були сильніші за нас. Відсутність у складі "Баварії" кількох провідних виконавців не є виправданням. Щодо Блохіна, то ми глибоко запустили б руку в кишеню, щоб придбати його. Я був би щасливий, якби такий футболіст грав у моїй команді".

За пів року "Баварія" втретє виграла Кубок чемпіонів, здолавши у фіналі французький "Сент-Етьєн"– 1:0. Кияни програли французам ще у чвертьфіналі – 2:0 і 0:3.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лобановський уперше відзначив силу своєї команди

Деттмар Крамер пережив Валерія Лобановського й помер у вересні 2015-го. На той час йому було 90 років.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" зіграло найкращий матч у своїй історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути