Ексклюзиви
неділя, 13 грудня 2020 21:01

18-річний Майкл Оуен ледь не знищив Аргентину

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього року "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 2001 році нагороду виборов англієць Майкл Оуен.

Оуену було визначено долею стати футболістом. Він народився 14 грудня 1979 року в Честері, в сім'ї колишнього гравця "Евертона" і "Бредфорда" Террі Оуена. Батько і привів Майкла в футбол у віці семи років. Саме в своєму молодшому синові (Майкл був четвертою дитиною в сім'ї Оуен) Террі бачив самого перспективного спортсмена. Оуен почав займатися в школі валлійського "Молд Олександра". У 8 років він потрапив в старшу школу району Дісайд, і побив в ній рекорд Іана Раша, що тримався 20 років: валлієць в команді з хлопців до 11 років забив свого часу 72 голи, а Майкл записав на свій рахунок 97 м'ячів. Після Дісайду Майкл продовжив навчання в школі Хаварден в Північному Уельсі. А коли Майклу виповнилося 12, сім'я отримала лист з "Ліверпуля".

У 8 років він потрапив в старшу школу району Дісайд, і побив в ній рекорд Іана Раша, що тримався 20 років

Оуену особисто написав куратор дитячих і юнацьких команд "червоних" Стів Хейвен, який був вражений грою Майкла за дитячу команду. Так "Ліверпуль" в 1991-му отримав футболіста, який в майбутньому стане одним з найкращих в історії клубу.

Блискуче виступаючи за молодші команди, Оуен отримав запрошення в збірну Англії до 15 років. Відтак Майкл пройшов усі вікові категорії національної дружини і в 1998-му дебютував в головному колективі країни. А перший професійний контракт з "Ліверпулем" Оуен підписав в 96-му. Тоді він уже вважався одним з найперспективніших футболістів Англії і в майбутньому протягом декількох років виправдовував покладені на нього надії.

  Кращі роки Оуена минули в "Ліверпулі". Фото Thehardtackle com
Кращі роки Оуена минули в "Ліверпулі". Фото Thehardtackle com

Дебют Оуена в основі "Ліверпуля" відбувся 6 травня 1997 го. У першому ж матчі за "червоних" Майкл забив, ставши наймолодшим гравцем мерсисайдців, якому вдавалося вражати ворота суперників в Прем'єр-Лізі. У тому ж році Оуен відкрив рахунок голам у єврокубках, засмутивши у вересні шотландський "Селтік", а в листопаді форвард оформив перший хет-трик, в Кубку ліги відправивши три м'ячі в ворота "Грімсбі Таун".

У сезоні 1997/98 Оуен, який замінив на вістрі атаки "Ліверпуля" травмованого Роббі Фаулера, забив 24 голи в 44 матчах, 18 з них - в АПЛ. Майкл став найкращим бомбардиром чемпіонату, а ВВС визнало його спортсменом року в Англії. Потім форвард у складі збірної країни відправився на Кубок світу-1998, в 1/8 фіналу якого забив приголомшливий гол в ворота аргентинців. Майкл на шаленій швидкості помчав від захисника з центру поля, обіграв опинився на шляху опонента і відправив м'яч у ліву "дев'ятку".

Якби не м'яч-шедевр Денніса Бергкампа в матчі з Аргентиною, цей гол, був би, безсумнівно, найкращим на КС-1998. Після цього моменту 18-річний Майкл Оуен став зіркою, причому світового масштабу. Пізніше він згадував, що епізод немов би розділив його життя на дві половини.

"30 червня 1998 року немов хтось провів лінію посередині. Після цієї дати я не міг піти пограти в гольф або навіть просто потрапити в свій будинок, не будучи впізнаним і без папараці навколо. У Франції ми жили на базі, мало спілкувалися із зовнішнім світом, так що я не розумів, що відбувається. А потім, коли збірна повернулася до Англії, я приїхав з аеропорту додому і виявив там сотню фотографів", - говорив Оуен виданню The Independent.

Він обійшов Айялу як стоячого. Ми завжди дивувалися тому, як швидко він втік разом з м'ячем. Це був просто приголомшливий момент

"Він обійшов Айялу як стоячого. Ми завжди дивувалися тому, як швидко він втік разом з м'ячем. Це був просто приголомшливий момент ", - говорив тодішній тренер збірної Англії Глен Ходдл.

У наступному сезоні Оуен знову забив 18 м'ячів і виграв гонку снайперів Прем'єр-Ліги. І це з урахуванням того, що форварду не довелося дограти сезон. У квітневому матчі проти "Лідса" Оуен отримав травму коліна і вибув з ладу на півроку. Незабаром після повернення у Майкла трапляється рецидив пошкодження, і нападнику доводиться пропустити ще два місяці. Через це сезон 1999/2000 виходить у зоряного форварда змазаним - він забиває всього 12 м'ячів в 27 матчах.

Багато журналістів, біографи і вболівальники вважають, що момент, який визначив все подальше майбутнє Оуена, трапився 12 квітня 1999 року в гостьовому матчі з "Лідсом". Він рвонув за м'ячем після пасу на хід від Стіва Макманамана, а потім звалився на газон, відразу давши зрозуміти, що трапилося щось серйозне. Це була травма підколінного сухожилля на правій нозі. Оуен пропустив п'ять місяців, але після повернення все було вже не так, як раніше.

  Після голу збірній Аргентини. Фото Рейтер
Після голу збірній Аргентини. Фото Рейтер

Зате восени Оуен починає феєрити.

8 вересня форвард оформляє хет-трик у ворота "Астон Вілли". Надалі Майкл забиває важливі голи у всіх турнірах, і "Ліверпуль" завойовує Кубок Англії і Ліги, а також Кубок УЄФА. До лютого команда мала претензії і на чемпіонство в АПЛ, але серія невдалих матчів пригальмувала порив мерсисайдців, і в підсумку команда фінішувала третьою після "Манчестер Юнайтед" і "Арсеналу". Зате саме "канонірів" "червоні" обіграли 12 травня в фіналі Кубка країни. На 72-й хвилині лондонці відкрили рахунок, але голи Оуена на 83-й і 88-й принесли успіх ліверпульцям.

У фіналі Кубка УЄФА англійці з рахунком 5:4 взяли гору над іспанським "Алавесом". Оуен в цій грі не забивав, зате на більш ранніх стадіях турніру Майкл відзначився чотири рази. У вирішальній зустрічі за Кубок ліги "Ліверпуль" в серії пенальті здолав "Бірмінгем", а влітку мерсисайдці завоювали два суперкубку - Англії і УЄФА. В обох випадках вирішальні голи забивав Оуен - в ворота "Манчестер Юнайтед" (2:1) і мюнхенської "Баварії" (3:2).
Німці в 2001-му взагалі сильно постраждали від Майкла. 1 вересня в Мюнхені пройшов матч кваліфікації ЧС-2002 між Німеччиною і Англією. На подив багатьох, гості здобули перемогу з рахунком 5:1.

Цим успіхом британці зобов'язані Оуену, який оформив хет-трик. Він став свого роду вишенькою на торті під назвою "виступи Оуена в 2001-му". І напевно став вагомим аргументом на користь англійця при голосуванні на "Золотий м'яч".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У володаря "Золотого м'яча" поцілили свинячою головою

Незабаром після завоювання "Золотого м'яча" Оуен забив свій сотий гол у складі "Ліверпуля", а всього за сезон 2001/02 форвард записав на свій рахунок 28 голів в 43 матчах. "Скаузери" фінішували на другому місці в турнірній таблиці.

На Кубку світу-2002 Майкл відзначився двічі, вразивши ворота данців і бразильців. Чвертьфінальний матч з "селесао" став для англійців останнім на турнірі: "Три лева" поступилися з рахунком 1:2. За словами Оуена, перед кожною грою на мундіалі йому робили знеболюючі уколи - давала знати про себе стара травма коліна. Незважаючи на те, що вона періодично турбувала Майкла, нападник ставав найкращим бомбардиром "Ліверпуля" в сезонах 2002/03 і 2003/04. У першому з них мерсисайдці стали володарями Кубка ліги, обігравши в фіналі "Манчестер Юнайтед" - 2:0. У переможців забили Оуен і Стівен Джеррард.

У 2004-му Оуен став першим гравцем збірної Англії, якому вдалося забити на чотирьох великих турнірах поспіль. У чвертьфіналі Євро-2004 Майкл відкрив рахунок, вже на третій хвилині вразивши ворота збірної Португалії. Але нещаслива традиція невдалих виступів англійців на великих турнірах знову збереглася: британці програли в серії пенальті.

Після Євро-2004 Оуен перейшов в мадридський "Реал". Новий тренер "Ліверпуля" Рафаель Бенітес відразу після призначення відправився до табору збірної Англії на переговори з Майклом і Джеррардом про нові контракти, але нападник вирішив покинути береги Мерсі. За вісім років в "Ліверпулі" Оуен провів 297 матчів і забив 158 м'ячів.

У Мадриді Майкл провів всього один сезон, причому в "Реалі" англієць був змушений змиритися з роллю гравця ротації. Проте, в 45 матчах за "вершкових" Оуен забив 16 м'ячів. 13 з них - в чемпіонаті Іспанії, де Майкл показав найкращу результативність в співвідношенні гол/зіграні хвилини.

Потім не найяскравішого сезону в 2005-му Оуен хотів повернутися до "Ліверпуля", але "скаузери" відмовилися платити за нього 11 мільйонів фунтів. Бенітес просив Майкла почекати до зимового трансферного вікна, але Оуен не послухався іспанця і вже влітку прийняв пропозицію "Ньюкасла". "Сороки" зірок з неба не хапали, тому приєднання до них тягло для форварда загрозу непотрапляння до збірної країни на Кубок світу-2006.

  На тренуванні в Манчестері. Фото Рейтер
На тренуванні в Манчестері. Фото Рейтер

Незважаючи на те, що "Ньюкасл" під час виступу Оуена за клуб був бовтався між зоною вильоту і серединою турнірної таблиці АПЛ, а самого форварда часто мучили травми, Майклу вдалося потрапити на мундіаль у Німеччині. Однак виступ там дорого обійшовся гравцеві: в третьому матчі на турнірі, проти шведів, Оуен порвав передню хрестоподібну зв'язку правого коліна і покинув поле на ношах. Це був останній великий турнір для форварда. До Євро-2008 він уже відновився і провів за "Ньюкасл" повноцінний сезон, але тренер англійців Фабіо Капелло відмовився від послуг Майкла. Італієць вважав, що гравець команди-аутсайдера навряд чи буде корисний збірній. У підсумку Майкл завершив кар'єру в збірній, за яку забив 40 м'ячів. На даний момент це п'ятий показник в історії англійської команди.

У 2004-му Оуен став першим гравцем збірної Англії, якому вдалося забити на чотирьох великих турнірах поспіль

За "сорок" Оуен виступав до 2009-го, поки команда не вилетіла в Чемпіоншип. У 80 матчах форвард забив 31 гол, після чого досить несподівано отримав пропозицію від "Манчестер Юнайтед". Сер Алекс Фергюсон не був проти роздобути зоряного форварда, та ще й абсолютно безплатно. Фанати "Ліверпуля" відразу ж охрестили Оуена зрадником, але Майкл аргументував свій перехід в стан заклятих ворогів мерсисайдців бажанням повернутися в збірну і зіграти на КС-2010. На мундіаль нападник так і не потрапив, зате з "МЮ" йому вдалося завоювати три трофеї. У 2010-му "дияволи" виграли Кубок Ліги та Суперкубок Англії, а в 2011-му Оуен вперше в кар'єрі став чемпіоном країни. Майкл не був гравцем основи "Юнайтед", але, виходячи на заміну, забивав важливі голи. Наприклад, в 2009-му Оуен забив вирішальний гол на останніх секундах манчестерського дербі і приніс "Юнайтед" перемогу над "Сіті" з рахунком 4:3. У тому ж сезоні Майкл оформив хет-трик у лігочемпіонський матчі проти "Вольфсбурга".

У сезоні 2011/12 Оуен провів за "МЮ" всього чотири офіційні матчі, і клуб не став пропонувати форварду новий контракт. Так Майкл перейшов в "Сток Сіті", де і завершив кар'єру. 19 січня 2013 року нападнику підкорилося нове досягнення: Оуен забив свій єдиний гол за "гончарів", і цей м'яч став 150-м для Майкла в Прем'єр-лізі. 19 травня форвард провів останній матч у кар'єрі, вийшовши на заміну в грі проти "Саутгемптона" і після фінального свистка йому аплодував увесь стадіон. Незважаючи на трохи змазане закінчення кар'єри, Оуен - один з найвидатніших гравців в історії англійського футболу.

Після завершення футбольної кар'єри Оуен брав участь в зйомках дитячого телесеріалу і рекламних роликів. Крім того, футболіст сповна віддався своєму давньому захопленню кінськими перегонами: у Майкла кілька коней, які беруть участь в змаганнях.

Зараз ви читаєте новину «18-річний Майкл Оуен ледь не знищив Аргентину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути