субота, 13 травня 2017 10:22

Український фестиваль провели у Севастополі

Український фестиваль провели у Севастополі
"Червона рута" в Севастополі Фото: youtube.com

"Відбувалися разючі зміни стану населення Севастополя. Там зовсім по-іншому стали сприймати українську молодіжну музику. В усякому разі була вже відкритість і симпатія поруч з тим, що старші покоління робили демонстрації проти бандерівців. Там ішла конфронтація досить жорстка", - згадує проведення "Червоної рути" у Криму в 1995 році музикант Кирило Стеценко.

Фестиваль розпочався 13 травня у Севастополі. Тривав 25 днів. Фінальні виступи провели у Сімферополі.

"За кулісами страшне що робиться. Там зібралися найвидатніші українські терористи під керівництвом Вовкуна. Вони вимагають від мене зробити те, що я не хочу. Розповісти про найщасливіший день мого життя – коли я потрапив на перший фестиваль "Червона рута" у Чернівцях шість років тому", - відкривав концерт переможців у Палаці культури рибалок у Севастополі співак Андрій Миколайчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За сім хвилин до кінця не витримали нерви в першого секретаря обкому партії – наказав вимкнути електроенергію"

Серед учасників були гурти "Компроміс" і "Опале листя" з Донецька, "Турбо Техно Саунд" з Івано-Франківська, "Унія" з Києва, "Аква-Віта" з Кропивницького, співаки Олександр Богуцький з Львова, Юля Калякіна з Черкас.

Переможцями стали "Шао-Бао" з Дніпра, The В'йо з Кобеляк на Полтавщині, Еl Кравчук, Наталя Могилевська і Ані Лорак з Києва, Катерина Бужинська з Чернівців, "Вхід у змінному взутті" з Рівного, "Цвіт папороті" з Калуша, Марина Одольська з Кам'янця-Подільського, "Всякий случай" з Києва.

В наступні роки у Севастополі проводили відбіркові конкурси до фестивалю. Останні у 2010 і 2012 роках. У 2010 році з 44-х учасників до фіналу пройшли: Катерина Масленкова – номінація "Український автентичний фольклор", Вадим Шестаков – "Популярна музика" та рок-гурт "Рома Малеротта".

Зараз у Криму діє громадська організація "Українське національно-культурне товариство Севастополя". 1 травня 2017 року її представники взяли участь у фестивалі національної кухні. Роздали понад 600 тарілок українського борщу і виступили з піснею "Червона рута".

В 2017 році фестиваль "Червона рута" проведуть у Маріуполі на Донеччині. Заплановані виступи учасників протягом 13-17 вересня.

"Українці! Ми врятовані!", - прокричав 21 вересня 1989 року член суддівської ради фестивалю "Червона Рута" Іван Малкович, коли прослухав конкурсантів. Пригоду пам'ятає інший суддя конкурсу Анатолій Калиниченко. Каже, до того взагалі не було молодіжної української музики, звідти й така реакція Малковича - теперішнього директора видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА".

Зараз ви читаєте новину «Український фестиваль провели у Севастополі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути