вівторок, 15 серпня 2017 15:10

Переселенцям відмовляють в адресній допомозі через відсутність населеного пункту в переліку від Кабміну

Переселенцям відмовляють в адресній допомозі через відсутність населеного пункту в переліку від Кабміну
Деякі міста не увійшли до списку де не працюють державні структури

Почастішали звернення від переселенців зі скаргами щодо відмов у виплаті адресної допомоги через те, що населений пункт виїзду не входить до переліку, визначеного розпорядженням Кабінету міністрів України.

Про це розповідають юристи громадської організації "КримСОС".

Зазначеним розпорядженням чітко окреслений перелік населених пунктів Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та перелік населених пунктів на лінії зіткнення.

31 травня 2017 року Постановою Кабінету міністрів України № 370 внесли зміни до Постанови № 505 "Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг". Вони визначили коло осіб, які мають право на адресну допомогу, а саме: переселенці, які до переміщення проживали в населеному пункті за вказаним переліком.

Але останні зміни у цьому переліку були внесені ще 2015 року. Отже, список населених пунктів не відповідає фактичній ситуації. Тому люди, населені пункти яких хоча і були охоплені бойовими діями, але не входять до списку розпорядження КМУ № 1085, за новими нормами не отримуватимуть адресну допомогу.

Що слід робити в такій ситуації переселенцям:

1. Обов'язково подати до управління соціального захисту населення письмову заяву про призначення (продовження) адресної допомоги. Шаблон заяви дають працівники у соцслужбі.

Важливо! Якщо вам повідомили про припинення виплати в усній формі, вимагайте письмового пояснення.

Якщо у вас зруйноване чи непридатне для проживання житло на підконтрольній території України або в населеному пункті, який не входить до визначеного розпорядженням № 1085 переліку, потрібно також про це зазначати у заяві до УПСЗН. Переселенці мають право на призначення адресної допомоги, якщо їхнє житло на підконтрольній території зруйноване і не придатне для проживання, що має підтверджуватись відповідним актом технічного стану.

2. У разі надання УПСЗН письмової відмови у призначенні адресної допомоги, необхідно звернутись до Антитерористичного центру або СБУ із запитом про надання інформації про те, чи проводять антитерористичну операцію на території цього населеного пункту. Такі відомості знадобляться при оскарженні рішення про відмову.

3. При відмові у призначенні адресної допомоги ви маєте право на оскарження такого рішення у обласному СЗН, Міністерстві соцполітики або суді.

Зараз ви читаєте новину «Переселенцям відмовляють в адресній допомозі через відсутність населеного пункту в переліку від Кабміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути