понеділок, 09 вересня 2013 18:04
Сергій Толстов
Сергій Толстов
Директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень

"Попову не стати українським Собяніним"

На виборах мера Москви переміг Сергій Собянін з результатом 51,37% голосів. За опозиційного кандидата Олексія Навального проголосувало 27,24% виборців.

Обрання Навального мером Москви було важко собі уявити. Він сприймається москвичами як протестна фігура з дуже приблизною програмою. Його політичні пристрасті зрозумілі. Їх розділяє досить багато москвичів з опозиційними поглядами. Вони підтримують Навального емоційно. Однак вибори мера потрібні йому як політична трибуна для підняття рейтингу, щоб вийти на рівень загальноросійського лідера опозиції. А ось його здатність зробити щось на посту мера Москви для городян вельми сумнівна. Тому вони й обрали Собяніна.

Москвичі продемонстрували, що вміють вчитися на своїх помилках. Вони колись вже вибрали людину, керуючись своїми політичними симпатіями. Це був Гаврило Попов. Він не мав ніякого господарського досвіду. Коли його змінив на посаді мера господарник Юрій Лужков, москвичі на початках зітхнули з полегшенням. Замість людини, яка вміла говорити вони побачили людину, що вміє щось робити для забезпечення міського порядку. Люди стали розуміти, що ніяка боротьба з корупцією не компенсує господарську бездарність.

Після Лужкова, який зажерся наприкінці мерського терміну, Собянін виглядає як людина, у якого правильно стоять руки в плані міського господарства. Нехай він і не дуже гармоніює з політичними настроями в Москві. Навіть якщо в нинішній московської мерії і допускають зловживання, вони не йдуть ні в яке порівняння із зловживаннями в роки перебування там Лужкова.

У ситуації з виборами мера в Москві багато хто бачить паралелі з Києвом: як і Собянін глава Київміськдержадміністрації Олександр Попов теж по суті є виконуючим обов'язки градоначальника, обидва політики були поставлені владою, обидва позиціонують себе як господарники. Але собянинського успіху Попов мати все одно не буде.

Хоча Попов був хорошим мером у Комсомольську Полтавської області, у нього явно не вистачає політичного чуття, щоб продемонструвати себе як гарну альтернативу для киян. Він робить цілий ряд помилок по міському господарству. Якби він вів себе розумніше, то намагався б демонструвати великі успіхи у розвитку міста, тримався би більш подалі від влади у вирішенні міських питань. Однак він виявився нездатним пояснити городянам, що він хоче зробити в столиці, якою бачить її у майбутньому. Він міг би нарешті представити ту міську програму, яка розробляється мало не з 2010 року. Це могло б переважити політичні уподобання киян. Але Попов веде себе дуже скуто в цих питаннях.

А от Собянін весь час говорить про те, як збирається управляти містом. Він відвідує будівельні об'єкти, проводить наради, дає багато інтерв'ю. Саме на цій роботі була побудована його передвиборча кампанія. Це нудні і прості пояснення того, як він збирається розвантажувати місто від заторів, чому приєднав до Москви райони області, як він збирається робити нову кільцеву дорогу, як формуються ціни на комунальні послуги. У політику він не лізе. Все, чим займається - міське господарство, життєзабезпечення і порядок у місті.

Зараз ви читаєте новину «"Попову не стати українським Собяніним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути