субота, 23 березня 2019 03:28

Вчені створили робота, який допоміг рибам "порозумітись" із бджолами

Вчені створили робота, який допоміг рибам "порозумітись" із бджолами
Створили роботів, які допомогли рибам "поспілкуватися" з бджолами. Фото: НВ.

Дослідники навчили риб і бджіл обмінюватися один з одним інформацією про свої дії для міжвидової колективної поведінки.

Це стало можливо завдяки роботам-перекладачам, які були впроваджені в кожну з двох груп, пише Science Mag .

Вчені з п'яти європейських країн створили експериментальну платформу, яка дозволяє тваринам різних видів спілкуватися між собою і приймати колективні рішення. Вона складається з двох контейнерів, синхронізованих через інтернет.

В одному з них були розташовані медоносні бджоли і нагрівальні елементи, що привертають їх. В другому - риби даніо-реріо. Контейнери знаходилися на відстані близько 700 км один від одного. Дослідники використовували робота-рибу в Швейцарії, як сполучну ланка з роботом-бджолою в колонії бджіл, розташованої в Австрії.

Експеримент показав, що, оскільки дані між контейнерами синхронізуються, тварини одного виду можуть своєю поведінкою впливати на поведінку інших, а також приймати колективні рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В NASA показали останню панораму Марсу легендарного Opportunity

Наприклад, в експериментах, в яких робориба отримувала дані про поведінку бджіл, риби набагато довше рухалися в одному напрямку.

"Ці біогібридні системи роблять можливими кооперативні відносини між штучними системами і тваринами, що може дати нові можливості в отриманій змішаній групі. Проте, роботи в даний час створені спеціально для успішної взаємодії тільки з одним видом тварин. Міжвидова передача інформації демонструється колективними рішеннями, які виникають між двома автономними роботизованими системами та двома групами тварин. Роботи дозволяють цій біогібрилдній системі функціонувати на будь-якій відстані і працювати в воді і повітрі з великою кількістю сенсомоторних властивостей через бар'єри видів і екосистем", - розповідають автори роботи.

Результати демонструють можливість створення і контролю поведінки в біогібридних групах декількох видів. Такі міжвидові зв'язки між різними роботизованими системами і видами тварин можуть відкрити двері для нових форм штучного колективного інтелекту.

Бджолам під силу освоїти деякі математичні навички, і всі вони мають різні рівні "здібностей".

Зараз ви читаєте новину «Вчені створили робота, який допоміг рибам "порозумітись" із бджолами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути