вівторок, 22 березня 2016 09:35

Вчені NASA склали гравітаційну карту Марса

Вчені NASA склали гравітаційну карту Марса

Співробітники NASA опублікували гравітаційну карту Марса. Знання про гравітаційні аномалії Червоної планети дозволять більш точно розрахувати траєкторію виходу на марсіанську орбіту майбутніх місій.

Гравітаційна карта Марса є результатом 11-річної праці астрофізиків з NASA. Вчені багато років відстежували припливи в марсіанській корі і мантії, спровоковані тяжінням Сонця і двох супутників Червоної планети. Також при моделюванні дослідники використовували показники гравітаційних датчиків зондів MGS, OQY, MRO.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп Hubble отримав фото зіткнення галактик у сузір'ї Ерідана

За словами одного з авторів гравітаційної карти Марса Антоніо Дженова з Массачусетського технологічного інституту, вченим вдалося під новим кутом поглянути на внутрішню структуру Марса і виявити причини виникнення ряду гравітаційних аномалій. Так, зниження тяжіння між Ацідалійскою рівниною і областю Tempe Terra спровоковане наявністю системи підземних каналів, по яких вода з південного нагір'я надходила в північну низовину мільярди років тому, коли клімат на Марсі був вологим. Також гравітаційна карта дозволила вченим достовірно встановити наявність у Марса рідкого ядра з закам'янілим центром.

Отриману карту використовуватимуть при розрахунку траєкторії виходу на марсіанську орбіту майбутнім колоністам Червоної планети, стверджують вчені.

Нагадаємо, NASA показало знімок хмар Плутона

Зараз ви читаєте новину «Вчені NASA склали гравітаційну карту Марса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути