вівторок, 20 грудня 2016 12:19

Створили тротуар, що збирає сонячну енергію

Угорські винахідники розробили тротуарну плитку, здатну за рахунок сонячної енергії виробляти електрику - "сонячну" плитку. Її особливість - бруківка не лише генерує електрику, має тверде тротуарне покриття, а й вироблена з переробленого пластику.

Проект називається Platio. Це фотоелектрична модульна система для тротуарного покриття.

Така бруківка збирає сонячну енергію за допомогою монокристалічних кремнієвих елементів, розташованих усередині. Пластикова основа дозволяє модулям витримувати навантаження від пішоходів і легкового транспорту. Platio зазначає, що модульна конструкція дозволяє створювати електричні контакти без додаткової проводки, а монтувати систему не складніше, ніж конструктор для дітей, передає ecotechnica.com.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Швейцарії створили електромобіль, який треба поливати

Технологія Platio - на литі форми з переробленого пластику накладають сонячні колектори із загартованого скла. Бруківку складають, як пазли Lego. Вона виробляє 160 Вт чистої енергії на 1 кв м. Творці "сонячної" бруківки пропонують три варіації кольорів: червоний, лавандовий і зелений.

Автор: ecotechnica.com.ua
 

Команда угорських розробників не має наміру зупинятися на досягнутому. Їх кінцева місія полягає в тому, щоб формувати чисте і енергетично незалежне майбутнє, в якому створять нову основу для міського життя з урахуванням перспектив інформаційного суспільства.

Автор: ecotechnica.com.ua
 

Platio зібрала $70 тис. на розробку і продала 150 кв м сонячної плитки для своїх пілотних проектів.

Раніше подібну технологію збору енергії сонця за допомогою дорожнього покриття представили у США - бруківка Solar Roadways. Проект отримав $2 млн на створення доріг із сонячних панелей у США.

У найближчі 5 років французька влада планує покрити свої дороги новим дорожнім покриттям Watt Way з вбудованими сонячними панелями. Один кілометр таких панелей може забезпечити енергією вуличні ліхтарі для міста з 5000 жителів.
Зараз ви читаєте новину «Створили тротуар, що збирає сонячну енергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути