четвер, 22 березня 2018 13:26

Школярка розробила новий пристрій для незрячих

Школярка розробила новий пристрій для незрячих
Цьогорічна Олімпіада геніїв проходитиме в Нью-Йорку протягом 11-16 червня. Фото:imagecdn1.luxnet.ua

16-річна Софія Петришин, винахідниця зі Львова, поїде на Міжнародну олімпіаду геніїв у США. У Нью-Йорку школярка представить пристрій, що перетворює цифрову інформацію на шрифт Брайля для незрячих.

Дівчина навчається в 11 класі НВК "Школа-ліцей "Оріяна" та займається у секції інформатики Львівської обласної МАН, пише ZAXID.NET

Винахід орієнтований на полегшення соціалізації незрячих людей. З ним школярка вже виграла у престижному всеукраїнському конкурсі, а влітку спробує отримати світове визнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український стартап за день зібрав необхідну суму в інтернеті

"Я хотіла написати якусь наукову роботу, щоб вона була корисна суспільству, і щоб мені було цікаво. Зараз є дуже багато книжок, які друкують шрифтом Брайля, і на це витрачають дуже багато паперу і коштів. Також є багато літератури, яка є недоступною для незрячих. Тому я звернула увагу на те, що розвиваються інформаційні технології, інформація поширюється через комп'ютер – і це можна використати, - розповіла Софія Петришин.- Я вирішила, що незрячим було би вигідно зчитувати інформацію з комп'ютера за допомогою якогось приладу. У світі є аналоги моєму винаходу, але вони коштують від двох до п'яти тисяч доларів, і фактично, є недоступними для українців. Тому з вересня минулого року я почала працювати на своїм проектом".

Винахід львівської школярки також допоможе незрячим простіше проводити операції із банкоматами. Прилад зможе зчитувати дані з SD-картки і переводити їх по одному символу на шрифт Брайля.

Олімпіада геніїв у Нью-Йорку – це один із найпрестижніших конкурсів для школярів та випускників шкіл зі всього світу. Переможцям дають можливість отримати вищу освіту в США та щомісячну стипендію. Перш ніж потрапити на цю олімпіаду, Софія Петришин перемогла у всеукраїнському конкурсі Intel-Техно Україна.

Винахідниця не планує зупинятись на досягнутому, і зараз розпочала роботу над новим проектом. Вона розробляє додаток на Android, який допомагатиме вивчити шрифт Брайля через Bluetooth-модуль.

У Вінниці незрячих жінок вчать плести, щоб заробляти цим на життя. Їхні руки заміняють очі, тому сліпота - не вирок. Бачити руками, відчувати на дотик та наосліп відтворити візерунок допомагає дошка Брайля чи диктофон.

Зараз ви читаєте новину «Школярка розробила новий пристрій для незрячих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути