неділя, 24 вересня 2017 03:34

З нового року на Чорнобильській АЕС сортувати сміття будуть роботи

З нового року на Чорнобильській АЕС сортувати сміття будуть роботи
ЧАЕС будуть прибирати роботи. Фото: Новинарня

Енергетики намагаються "приручити" роботів у новому сховищі відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській атомній станції. Ці машини покликані діставати, розбирати та сортувати уранові стрижні.

Нове сховище розташоване в кількох сотнях метрів від ЧАЕС, там досі тривають оздоблювальні роботи, тому фахівці ходять у незвичній формі – будівельній. Тим не менше, випробовування апаратури вже почалося, інформує ТСН.

Зараз понад 20 тисяч відпрацьованих ядерних збірок із реакторів станції зберігається в старому сховищі, але користуватися ним можна ще 7 років максимум. Тому звели нове вартістю майже в 400 мільйонів євро за гроші головно закордонних інвесторів. Тепер усі уранові збірки треба перевезти: спершу відпрацьоване ядерне паливо зі старого сховища потрапить у нове приміщення по рейках, далі контейнер зі стрижнями перевернуть вертикально та піднімуть у так звану "гарячу камеру". Її енергетики називають "серцем" будівлі – метрові завтовшки стіни обшиті сталевими листами. Контейнер із 9 урановими системами після доставки потрапить сюди, роботи його одразу перемістять у тимчасовий захисний колодязь, а далі діставатимуть по одній збірці, розрізатимуть та пакуватимуть у нові пенали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Чорнобилі можна побачити те, чого нема ніде в світі" – журнал Forbes

У "гарячій камері" працюють із імітаторами відпрацьованого палива – ці сталеві стрижні цілком безпечні. Справжні уранові стрижні зможуть потрапити сюди вже на початку наступного року. Процесами керують кілька інженерів, які спостерігають за всім крізь товсте скло, яке не пропускає радіацію, та за допомогою камер спостереження. Якщо ж якийсь із механізмів зламається, з радіаційного приміщення на ремонт його доправить спеціальний підіймач. Після того, як уранові стрижні розрізані, відсортовані та завантажені в герметичні пенали, їх знову вивезуть по залізничних коліях на вулицю – до зони зберігання. У цих масивних залізобетонних конструкціях відпрацьоване ядерне паливо з Чорнобильської АЕС зберігатиметься ще сто років. Іноді через спеціальні отвори можна буде стежити за станом пеналів. Сама будівля, кажуть енергетики, після закінчення процессу, приречена на консервацію.

Зараз ви читаєте новину «З нового року на Чорнобильській АЕС сортувати сміття будуть роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути