пʼятниця, 06 квітня 2018 13:29

Робот допоможе боротися з самотністю

Робот допоможе боротися з самотністю
Фрібо - пристрій для комунікації людей. Фото: Yonsei University & KAIST

В Кореї створили робота, який допоможе боротися з самотністю. Фрібо – пристрій для комунікації людей, що мешкають поодинці.

Корейські інженери із Університету Йонсе створили робота для самотніх людей. Він не замінює людське спілкування, а слугує засобом комунікації. Розробку представили на конференції HRI 2018.

Зовні Фрібо нагадує кота. В якості обличчя встановлений екран. На ньому відображаються очі, які виражають різні емоції. За рахунок датчиків і аналізаторів робот визначає, що робить господар. Передає інформацію такому пристрою, який є у знайомих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робот Софія відмовила в поцілунку Віллу Сміту

"Фрібо, може надавати підказки, які стимулюють подальші соціальні взаємодії. Сам робот насправді не є посередником - він чекає, що ви звернитесь до своїх друзів, але він дає вам підстави для цього. І навіть якщо ви не хочете, весь час повертатися до нього, Фрібо запропонує нагадування про те, що є інші люди", - повідомляє IEEE Spectrum.

В результаті чотиритижневих випробувань на добровольцях отримали такі враження:

- "Я можу уявити, що робить мій друг, і я відчуваю, що ми живемо в одному будинку, але в різних кімнатах. Це як спільне повсякденне життя з друзями".

- "Фрібо допоміг зламати тишу і порожнечу, які я відчуваю в будинку після роботи. Це хороший замінник телевізору, тому що він дає інформацію про діяльність моїх друзів. Робот схожий на живу істоту".

- "Я зазвичай не контактую з людьми. Але в наші дні прослуховування дій стало частиною нашого діалогу. Кількість розмов збільшилася, коли я звертаюся до моїх друзів, наче миттєво опиняюсь поруч з ними".

Дослідники зазначають, оскільки дослідження проводилося в Кореї, вони не зовсім впевнені, наскільки успішним буде Фрібо в інших культурах. Вони також хотіли б спробувати більш тривале дослідження (рік) і випробувати Фрібо з сімейними групами, а також групами друзів.

Зараз ви читаєте новину «Робот допоможе боротися з самотністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути