четвер, 04 лютого 2016 11:48

На Марсі знайшли можливі докази існування давніх мікробів

 

Вчені з США заявили про велику ймовірність того, що на поверхні Марса виявлено сліди древніх мікробів. У 2008 році марсохід Spirit знайшов незвичайні горбки в кратері Гусєв. Зовні вони нагадують цвітну капусту, але складаються з опаловидного кремнезему. Про це повідомляє Smithsonian.

Раніше дослідники вважали, що горбки "вирізано" з кам'яної породи геотермальними процесами, пов'язаними з кислотністю, — ще в той час, коли в районі кратера Гусєв било гаряче джерело. Однак у 2011 році планетолог Стівен Рафф і геобіолог Джек Фармер виявили, що поверхня відрізняється лужністю або нейтральною кислотністю. Через кілька років Рафф і Фармер знайшли схожі об'єкти в чилійській пустелі Атакама.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Червоному морі знайдені невідомі науці істоти, які світяться

"Гранули" виявлені на полі гейзерів Ель Татіо, а також неподалік від гарячих джерел Йєллоустон і в районі вулканів Таупо в Новій Зеландії. Як вважають учені, горбки в пустелі Атакама — це сліди діяльності древніх бактерій. Зараз вони шукають у ґрунті конкретні хімічні сліди органічного життя. Якщо ці пошуки закінчаться успіхом, кратер Гусєв стане головним місцем пошуку життя на Марсі.

 

Однак, як кажуть дослідники, довести біогенне походження гранул Атаками буде дуже складно, і займе цей процес, як мінімум, кілька років. У березні цього року марсохід Curiosity виявив на Марсі сліди зв'язаного азоту у вигляді нітратів. Як відзначають учені, це може свідчити про наявність примітивної форми азотного циклу в екосистемі стародавнього Марса.

Нагадаємо, з'явилось нове селфі марсохода Curiosity.

Зараз ви читаєте новину «На Марсі знайшли можливі докази існування давніх мікробів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути