понеділок, 18 січня 2016 11:07

На борту космічної станції вперше зацвіли квіти

На борту космічної станції вперше зацвіли квіти

На Міжнародній космічній станції вперше розпустилася квітка. Про це повідомив у Twitter член екіпажу МКС астронавт НАСА Скотт Келлі, який опублікував фото рослини.

"Дебют першої в історії квітки, вирощеної в космосі", - написав Келлі. "Так, є й інші форми життя в космосі!" - пожартував він під іншим знімком.

На фотографії квітучих циній, також опублікованій у Twitter видно, що зацвіло відразу дві рослини. На сайті NASA уточнюється, що це останні з шести циній, які посадили в листопаді. Решта чотири загинули. Їх заморозили для подальшого вивчення на Землі.

Повідомляється, що 16 листопада бортінженер Челл Ліндгрен помістив у систему вирощування рослин Veggie спеціальні подушки з насінням цинії та поживними речовинами. Спочатку планувалося, що квіти будуть рости близько шістдесяти днів і, можливо, зацвітуть до Нового року. 28 грудня стало відомо, що рослини почали в'янути.

Скотт Келлі під керівництвом фахівців з Землі поліпшив систему вентиляції в агрокультурной установці і почав уважно стежити за квітами, поливаючи їх не за розкладом, а визначаючи потребу в поливі "на око". На початку січня стан решти двох рослин покращився, а 12 січня з'явилися бутони.

Система Veggie доставлена на МКС у квітні 2014 року. За допомогою платформи NASA планує протестувати можливість вирощування з допомогою Veggie широкого асортименту рослин. Раніше за допомогою встановлення на МКС успішно виростили салат-латук, а на 2017 рік заплановано вирощування томатів. Квіти на орбіті вирощені вперше і, як відзначають представники NASA, експеримент по вирощуванню циній дає цінну інформацію для майбутнього використання агротехнічних установок в космосі.

Нагадаємо, SpaceX знову не вдалося посадити Falcon 9 на баржу .

Зараз ви читаєте новину «На борту космічної станції вперше зацвіли квіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути