Ексклюзиви
середа, 20 червня 2018 12:10

Морзе запатентував телеграф

Сьогодні, 20 червня 1840 року американець Семюель Морзе запатентував телеграф.

Великий американський промисловець Стів Вейл зацікавився роботою Морзе й погодився пожертвувати $2 тис. і надати приміщення для подальших дослідів при умові, що Морзе візьме в помічники його сина Альфреда.

Союз молодшого Вейла й Морзе виявився плідним. Машину запатентувала в червні 1840 року. Перше повідомлення надіслали 24 травня 1844 року з текстом : "Дивовижні справи твої, Господи!".

  Винахід Морзе - телеграф. Фото: History Real Future
Винахід Морзе - телеграф. Фото: History Real Future

Для передачі даних використали ключ, винайдений російським ученим Якобі, а для прийому - електромагніт, якір якого управляв переміщенням чорнильного пера папером. Працюючи над подальшим удосконалюванням свого телеграфного апарата, Семюел Морзе винайшов і код - телеграфну абетку.

Вихідна таблиця "коду Морзе" разюче відрізнялася від тих кодів, що сьогодні звучать на аматорських діапазонах. По-перше, використовувалися посилки трьох різних тривалостей (крапка, тире й довге тире). По-друге, деякі символи мали паузи усередині своїх кодів. Кодування сучасної й вихідної таблиць збігаються тільки для приблизно половини букв і не збігаються для жодної цифри.

  Винахід Морзе - телеграф. Фото: History Real Future
Винахід Морзе - телеграф. Фото: History Real Future

Сучасний варіант міжнародного "коду Морзе" з'явився порівняно недавно - в 1939 році, коли було проведене останнє коректування, що стосувалось в основному розділових знаків.

8 червня 1869 року американський винахідник Айвз Макгаффні запатентував перший у світі пилосос. Назвав його Whirlwind, означає "тримати в руках і направляти".

Зараз ви читаєте новину «Морзе запатентував телеграф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути