пʼятниця, 20 листопада 2015 11:07

Китай відтіснив США в рейтингу найшвидших суперкомп'ютерів

Китай відтіснив США в рейтингу найшвидших суперкомп'ютерів

Кількість китайських суперкомп'ютерів в рейтингу топ-500 майже потроїлася в листопаді порівняно з червнем. При цьому кількість високопродуктивних систем США дещо знизилася. Про це свідчить листопадовий список топ-500.

У свіжому рейтингу до числа 500 найшвидших суперкомп'ютерів увійшли 109 систем з Китаю, у червні їх було 37. Експерти вважають, що вибухове зростання пов'язане з розвитком науки і військових технологій у Китаї.

Перше місце в топ-500 уп'яте посів китайський суперкомп'ютер Tianhe-2. Як і в попередньому рейтингу, який вийшов півроку тому, максимальна продуктивність Tianhe-2 склала 33 мільйони мільярдів операцій за секунду, що приблизно вдвічі більше, ніж у найближчого переслідувача. Комп'ютер встановлений в Оборонному науково-технічному університеті Народно-визвольної армії КНР.

США, навпаки, представлені в рейтингу рекордно мало, незважаючи на програму по створенню екзафлопного комп'ютера, що у 30 разів швидший за Tianhe-2, проголошену Бараком Обамою. Кількість американських високопродуктивних систем у рейтингу впала до 200, тоді як у червні їх було 231. Це історичний мінімум — 40 відсотків.

Тим не менш США — єдина країна, дві системи якої увійшли в десятку найшвидших. Шостою стала Trinity Cray XC40, створена для Лос-Аламоської національної лабораторії і Сандинійської національної лабораторії. А восьме місце посів суперкомп'ютер Hazel Hen, також зібраний із обчислювальних модулів Cray XC40, встановлений у штутгартській Лабораторії високопродуктивних обчислень у Німеччині.

Нагадаємо, у Китаї через сильний вибух зупинився суперкомп'ютер.

Зараз ви читаєте новину «Китай відтіснив США в рейтингу найшвидших суперкомп'ютерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути