2009 року World's Food назвав Pringles найпопулярнішими картопляними чипсами в світі. Їх продають у 140 країнах світу. При цьому загальний щорічний обсяг продажів перевищує $1 млрд.
Gazeta.ua пропонує переглянути технологію виготовлення чіпсів Pringles.
Чипси Pringles на третину складаються з води. У рецептуру входить дві третини картопляних пластівців. До цього додають кукурудзяний крохмаль і відправляють конвеєром на прес. Далі прес перенаправляє суміш на інший конвеєр, щоб пресувати її. Отримана суміш падає на стрічку внизу і відправляється під величезний каток для пресування. На конвеєрній стрічці використовують тиск у 4 т, щоб спресувати суміш у картопляний лист, що потім розріжуть.
За допомогою овальних шаблонів чипси вирізають із картопляного листа й розкочують важким валиком.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виготовляють глобуси
У міру руху по конвеєру овали опиняються на нижній стрічці. Надлишки видаляють, щоб потім переробити їх і зробити ще чипси. Решту овалів відправляють в форму, де вони стають увігнутими й ідеальними для укладання в упаковку. Після надання форми чипси обсмажують 11 сек, щоб вони стали хрусткими та їх було легко укладати в стопки. Потім чипси потрапляють на інший конвеєр, де партія отримує певний смак. Після того як чипси кладуть у туби, спеціальний верстат стукає по кришечці упаковок, щоб вони зайняли своє місце й лежали рівно.
Історія чипсів Pringles стартувала 1968 року. Їх творцем є хімік Олександр Лієпа. Крім своїх смакових характеристик картопляні чипси відрізняються ще й упаковкою. Її придумав працівник компанії Фредерік Бор 1970-го. Завдяки упаковці у вигляді банки вирішили завдання по просуванню продукту - чипси не ламалися та їх стало зручніше діставати. Разом з упаковкою з'явилася і форма картопляних пластинок. Завдяки їй вони не розлітаються від вітру, якщо їх висипати на скатертину на свіжому повітрі, наприклад, під час пікніка.
Коментарі