середа, 07 травня 2014 17:15

Глобальне потепління нерівномірне: охолоджуються окремі частини землі

Глобальне потепління нерівномірне: охолоджуються окремі частини землі

Команда науковців з Університету штату Флорида презентувала перший детальний огляд потепління на земній поверхні протягом останніх 100 років. Дослідження ілюструє де і коли різні куточки землі починали нагріватися чи охолоджуватися.

Матеріали підтверджують, що світ таки нагрівається. Однак історичні записи свідчать, що потепління відбувається нерівномірно.

Попередні роботи про глобальне потепління не могли надати інформацію про нерівномірне потепління через обмеження попередніх методів аналізу у вивченні клімату.

Дослідники виявили, що помітне потепління розпочалося навколо Арктики та субтропічних регіонів у обох півкулях. Але сьогодні воно найбільш сконцентроване у північних середніх широтах. Також з'ясувалось, що деякі регіони світу навіть охолоджувалися.

Наприклад, з 1910 до 1980, деякі території на південь від екватору — біля Анд — охолоджувалися, а потім залишалися незмінними до середини 1990-х. А інші сусідні регіони взагалі не зазнали помітних змін у порівнянні з рештою світу.

Роботу опублікували 4 Травня у журналі Природна зміна клімату (Nature Climate Change)

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління нерівномірне: охолоджуються окремі частини землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути