середа, 02 травня 2018 16:37

Експерт розповів, чому Javelin не передадуть в АТО

Експерт розповів, чому Javelin не передадуть в АТО
В Україну потрапили перші Javelin. ФОТО: viysko.com

Передача Україні Javelin — лише політичний хід США. Українській армії потрібна масштабна військова реформа.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посилити ЗСУ можуть лише реформи, а не Javelin – екс-посадовець Пентагону

"Для України поставка Javelin особливо нічого не змінює. 37 пускових установок і десять ракет — крапля в морі з того, що треба для переозброєння нашої армії.

Якби їх відправили і застосували у АТО, це могло б зіграти на нашу користь. Будь-які провокації з боку російської сторони із застосуванням броньованої техніки закінчувалися б для них її знищенням. Але є офіційна заява начальника Генерального штабу Віктора Муженка, що комплекси Javelin не потраплять у зону бойових дій, а будуть передані у пункти постійної дислокації частин і підрозділів Збройних сил України. Вони дуже потрібні в АТО, але політика президента не змінюється. Мирний план ніхто не відміняв. Порядок дій за цим планом такий: ми не стріляємо у відповідь, не відповідаємо на провокацію. Наші солдати і далі сидять в окопах, їх і далі обстрілюють. Порядок ведення бойових дій в цій зоні залишається незмінний", - говорить він.

Передача Україні Javelin — політичний крок з боку США, вважає військовий експерт.

"Думаю, США вирішили вдатися до чергової спроби зсунути з місця переговорний процес в рамках представників — Курта Волкера і Владислава Суркова. США діють послідовно: обіцяли нам дати летальну зброю — дають. Але тоді, коли їм вигідно. Зараз подивляться на реакцію Росії. Якщо вона промовчить — наступним кроком буде передача Україні переносних зенітно-ракетних комплексів. Це те, що включене у план поставок озброєння і було узгоджено ще весною 2017-го року. Але для США зараз головний наріжний камінь — Сирія, де готуються великі військові зміни, аж до можливості великої війни на Близькому Сході", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, чи завадить Україні війна на Донбасі вступити в НАТО

Відсутнє бажання керівництва країни реформувати армію. Програма реформ досі не створена.

"Якщо говорити про реформи в армії — склянка поки що взагалі порожня. На сьогодні армія України це а-ля армія радянського зразка із радянськими керівними документами, із радянською системою постачання, комплектації, навчання. Ми збільшили чисельність тої армії, яка існувала, взули, одягли і озброїли тим, що було на складах — старим радянським озброєнням.

Немає політичної волі на проведення військової реформи. Я так розумію, через вказівку з Москви. У 2015-му році в Брюсселі, в штаб-квартирі НАТО за нашого прохання і нашої участі розробили стратегічний оборонний бюлетень. Його американці там вміло підклали Петру Олексійовичу, що він у травні напередодні Саміту НАТО був вимушений його підписати і ввести у дію. Минуло три роки. Він лежить в столі у начальника Генерального штабу і взагалі нікуди не рухається. Там викладений концепт реформи збройних сил.

Ми робимо вигляд, змінюємо форму. Програму реформ ще навіть не писали. Кожен бізнес-план починається з кінцевої мети. Що ми з вами хочемо отримати в результаті військової реформи? Бундесвер (збройні сили Німеччини — gazeta.ua)? Ізраїльський Цахал? Швейцарський або американський варіант? Але де план переозброєння армії?

Слухайте, що говорить Володимир Путін: один з найкращих інвесторів в економіку Росії — Петро Олексійович Порошенко. Подивіться, скільки підприємств на території України живуть за рахунок оборонзамовлення Росії. Війна йде, а Держкомстат говорить, що ми за 2016-й рік у чотири рази збільшили товарообіг з РФ - пояснює Олег Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські Javelin: військовий розповів, як використають зброю на Донбасі

30 квітня президент Петро Порошенко підтвердив надходження в Україну протитанкових ракетних комплексів американського виробництва Javelin.

23 грудня 2017 р. у Держдепі США заявили, що Сполучені Штати нададуть Україні "посилені оборонні можливості". Загальна вартість оборонного пакету складе $47 млн, до якого входять 35 пускових установок та 210 протитанкових ракет до них.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому Javelin не передадуть в АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути