пʼятниця, 28 вересня 2018 21:18

"Два місяці робив кальян у вигляді паровоза" - Віталій Демидюк
31

Віталій Демидюк демонструє авторські кальяни
Фото: Валерія Радзієвська
Віталій Демидюк демонструє авторські кальяни
Кальяни Віталія в інтустріальному стилі
Кальяни Віталія в інтустріальному стилі
Диспенсер для алкоголю

"На подарунок кумові пляшку для шахти кальяну огорнув бамперною сіткою. Верхівка – від тримера, яким косять газони. Використав шланг від душа. Покрив його міддю. Ефектно виглядає.

Є кальян, в якому мундштук зробив з маленької 50-грамової пляшечки віскі "Джек Деніелс". Шахта зроблена з нержавіючої сталі, продувочний клапан - з флакона від лаку для нігтів.

Маю кальян у вигляді ліхтаря", - розповідає майстер з Умані 35 річний Віталій Демидюк. Він виготовляє авторські кальяни в індустріальному стилі. Кожен - неповторний.

Коли і як ви почали робити авторські кальяни в індустріальному стилі?

Кілька років тому мене зацікавив стиль стимпанк. "Стім" – перекладається з англійської як "пар". Цей стиль виник у поствікторіанську епоху, еру парових машин, паровозів і дирижаблів, в кінці 19 століття. Використовувалися грубі деталі, грубі механізми.

Це було не оздоблення, так просто в той час виглядала техніка. А вже в 20 столітті це став стиль декору. Зі стимпанком перегукуються стилі індустріальний та лофт. Там теж є шестерні, елементи сантехніки, коліна, різні труби, задвижки, датчики.

Мені захотілося цим займатися – робити щось цікаве і брутальне із шестерень та механізмів. Я вирішив з чогось почати, щоб десь цей стиль застосувати. Кальян дуже підходить для цього , тому що він теж пов'язаний з паром.

Я працював кальянщиком певний час. Давно хотілося зробити кальян самому. Тож я вирішив зробити його в стімпанк стилі.

З чого складається кальян і для чого він призначений?

Люди старшого віку часто вважають, що кальян - це щось пов'язане з наркотиками. Насправді кальян – це колба, в яку набирається вода, і через яку вдихаються пари курильної суміші. А вона складається із варення, меду, гліцерину і табака . Вона має різні смаки, переважно фруктові та ягідні. Має консистенцію варення.

 

Складові кальяна – колба, шахта, чаша, тарілка і шланг. Тарілка призначена для того, щоб збивати попіл вугілля, а в чашу розкладається сам табак. Пар іде через воду, де він фільтрується та охолоджується. В колбу крім води дехто додає вино, сік чи молоко.

Коли з'явився ваш перший кальян?

Перший кальян з'явився півтора роки тому. Складався з годинникових механізмів, автомобільних шестерень, вентиляторів. Трубка, через яку вдихається пар – з душового шланга, який я покрив міддю. Сама шахта зроблена з сантехнічних колін – з латуні і нержавіючої сталі.

Колба - особливий предмет, який можна вигадливо прикрасити. За основу неї я взяв пляшку "Джек Деніелс", на яку прикріпив епоксидною смолою (спеціальним клеєм) різні елементи: шестерні, трубочки, дротики, вентилятори. Цей перший кальян зараз в Києві, купили знайомі.

Всі заводські кальяни однакові і стандартні – шахта, колба. А в моїх - дизайн кожного елементу різний.

Наступний кальян зробив із прозорої пляшки. Оздобив її зверху металевою сіткою. З чотирьох сторін встановив звичайні металеві трубки. Тож кальян нагадує ліхтарик. Сама шахта зроблена з шестерень коробки передач та підшипників. Зверху я за допомогою шайбочок зробив імітацію ротерного двигуна, який колись встановлювали на літаках.

Маю кальян у вигляді ліхтаря. Його зробив із пляшки "Джек Деніелс", автомобільних ланцюгів, з боків - квадратні труби, зверху - штамповані елементи.

Один кальян зробив у вигляді ядерної бомби. За основу - пляшка від рому. Голівка зроблена з масляного автомобільного фільтра: різаний і просто надітий на пляшку

Ще один робив з пляшки віскі "Джеміссон", шестерень коробки передач, хрестовин, ланцюгів автомобілів, трубок – все хардове.

Також робив кальян з елементи ковки,під замовлення для кафе.

На подарунок кумові пляшку для шахти кальяну огорнув бамперною сіткою. Верхівка – від тримера, яким косять газони. Використав шланг від душа. Покрив його міддю. Ефектно виглядає.

Є кальян, в якому мундштук, через який вдихається пар, зробив з маленької 50-грамової пляшечки віскі "Джек Деніелс". Шахта зроблена з нержавіючої сталі, продувочний клапан - з флакона від лаку для нігтів.

 

Маю кальян у вигляді ліхтаря. Його зробив із пляшки "Джек Деніелс", автомобільних ланцюгів, з боків - квадратні труби, зверху - штамповані елементи.

Ще в одному кальяні встановив пляшку з-під бальзаму на травах "Єгермейстер". На продувочний клапан пішов водяний насос. Тарілка зроблена з циркулярочного диска для нарізки дров. Такий хардовий важкий кальян вийшов.

Один кальян зробив у вигляді ядерної бомби. За основу - пляшка від рому. Голівка зроблена з масляного автомобільного фільтра: різаний і просто надітий на пляшку.

Автор: Валерія Радзієвська
  Кальяни Віталія в інтустріальному стилі
Кальяни Віталія в інтустріальному стилі

Скільки часу забирає створення одного такого виробу?

На один кальян витрачаю від одного дня роботи. Найдовше, два місяці, я робив кальян у вигляді паровоза. Це був найтриваліший проект. І найвдаліший. Зробив його з жесті, яку різав ножицями по металу. Також використав шестерні. Всередині парового котла вмістив півторалітрову пляшку, в яку вставив шахту з нержавіючої сталі. Цей паровоз зараз стоїть у кума в магазині.

 

Звідки черпаєте ідеї?

Ідеї приходять самі. Оскільки я зараз займаюся сантехнікою, в мене є різні сантехнічні деталі – коліна, трійники. Спочатку починаю з колби. Береться переважно якась пляшка, але може бути будь-яка скляна ємність певного об'єму. До колби вже само все ліпиться. Попереднього плану в мене немає. Дизайн приходить в процесі створення. Причепив якусь деталь. До неї бачу ще щось підходить.

Ідея кальяну вже в голові крутиться. Приніс цю річ додому, і вже бачиш, що до неї можна щось додати. Одне до другого, і виходить уже цілий виріб.

Чи легко знайти матеріали для складного авторського кальяна?

У кума є дві станції СТО, де я можу брати різні шестерні . Також на пунктах збору металолому багато цікавого є. Мені подобаються ланцюги до двигунів, незрозумілі речі з металу, які несуть в собі якусь красу. Цю красу треба розуміти. Хтось подумає, що це проста залізяка, а мені сподобається.

Мені подобаються незрозумілі речі з металу, які несуть в собі якусь красу. Цю красу треба розуміти. Хтось подумає, що це проста залізяка, а мені сподобається

Оскільки я працював барменом, різних пляшок у мене вистачає. Взяв пляшку і думаєш, що там треба додати якихось трубочок, а там ланцюг від автомобіля. Крім кальянів, роблю ще ліхтарі. Також диспенсери для алкоголю. Їх призначення – ефектно наливати алкоголь. Диспенсер складається зі штучно зістареного дуба, шестерень, кранів, елементів корпусу від комп'ютера. Насос закачує повітря в пляшку, і воно вже видавлює рідину.

 

Ви продаєте, даруєте кальяни? Траплялося пересилати їх поштою?

За півтора роки зробив близько двадцяти виробів.

Не раз пересилав кальяни замовникам службами доставки в інші міста. Декілька разів ставалися і курйозні ситуації: один кальян пересилав у Харків, інший в Одесу. Приїжджає до клієнта – колба розбита. Служба доставки покрила збитки. Але розбиті кальяни доводилося переробляти. А знову коли переробляєш – виходить уже не такий, як був. Жоден кальян продублювати в точності неможливо.

Не раз пересилав кальяни замовникам службами доставки в інші міста. Декілька разів ставалися і курйозні ситуації: один кальян пересилав у Харків, інший в Одесу. Приїжджає до клієнта – колба розбита. Служба доставки покрила збитки. Але розбиті кальяни доводилося переробляти. А знову коли переробляєш – виходить уже не такий, як був. Жоден кальян продублювати в точності неможливо

В основному я роблю кальяни на основі пляшок. Але є ще в мене квадратний кальян на основі склоблока. Той, я думаю, вже не розіб'ють. Склоблок – це будівельний блок. Колись такі вставляли у вікна у заводських приміщеннях – це як стіна, яка пропускає світло.

Найпростіший кальян я робив без особливого декору, просто щоб виконував свою функцію. Був він із пляшки "Джек Деніенс". Шахта була із лижної палки. Виглядає красиво, але не складний.

Ще один простий кальян зроблений з графина. Для оздоблення шахти використав скляні елементи з люстри.

Я подарував три кальяни кумам на день народження, а диспенсер для алкоголю – брату.

Мої кальяни є в Києві, в Одесі, в Харкові, в Умані кілька штук.

Автор: Валерія Радзієвська
  Віталій показує, як ефектно наливали алкоголь за допомогою диспенсера
Віталій показує, як ефектно наливали алкоголь за допомогою диспенсера

Над чим працюєте зараз?

Зараз на творчість майже не маю часу. Але коли загоришся роботою, то важко відірватися навіть поїсти.

В гаражі лежать два початих кальяни. Чекаю, коли прийде муза і буде вільний час. Почав робити кальян у вигляді вантажівки з цистерною, але поки що не дійшли до нього руки. Хочу зробити в стилі фільму "Скажений Макс". Зроблю вантажівку з жесті за допомогою ножиць по металу і болгарки. Використаю шестерні, підшипники. Має бути чорно-іржавого кольору.

Стиль лофт – індустріальний американський стиль, який відтворює інтер'єр заводів: цегла, неприкриті труби. В такому стилі я також зробив декілька кальянів та ліхтарів. Оскільки такі стилі для України незвичні, мої вироби виглядають як екзотика.

Віталій Демидюк народився в місті Умань Черкаської області 8 квітня 1983 року. Батько - інженер, мама – бібліотекар. Закінчив спеціальність "Біологія і географія" Уманського педагогічного університету імені Павла Тичини.
Працював сантехніком, потім – завгоспом у нічному клубі. Пізніше був баристою і барменом.
Три місяці тому знову повернувся в сантехніку.
Півтора роки робить авторські кальяни в індустріальному, лофтому стилі та стімпанк.
Захоплюється пейнтболом і страйкболом. Цікавиться зброєю.
Одружений. Виховує семирічну доньку і півторарічного сина.

Зараз ви читаєте новину «"Два місяці робив кальян у вигляді паровоза" - Віталій Демидюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути