четвер, 03 грудня 2015 12:33

Астрономи виявили екзопланету "вигнанця"

Астрономи виявили екзопланету, яка розташована в 16 разів далі від свого світила, ніж Плутон від Сонця. Про це повідомляє Еспресо.TV, посилаючись на news.berkeley.edu.

Зазначається, що екзопланета HD 106906 b розташована на відстані 650 астрономічних одиниць від солнцеподобной зірки HD 106906.
Остання розташована в сузір'ї Хреста на відстані 300 світлових років від Сонця. Система має дві незвичайні особливості, що привернули увагу вчених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи отримали перші фотографії зародження екзопланет

По-перше, залишки протопланетного диска навколо HD 106906 зрушені в бік відносно зірки. По-друге, площина обертання екзопланети навколо світила має кут нахилу 21 градус. Ці дані дозволили припустити, що HD 106906 b була витіснена на периферію системи стосовно свого первісного положення.
Астрономи не знають можливих причин події. На їхню думку, до спостережуваної конфігурації тіл в системі могло призвести гравітаційне обурення іншої зірки, яка в минулому опинилася поряд із HD 106906. Астрономи припускають, що досліджена ними система схожа на Сонячну систему в віці 13 мільйонів років.

 
Зараз ви читаєте новину «Астрономи виявили екзопланету "вигнанця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути