неділя, 14 квітня 2019 14:58

Акціонери Facebook хочуть зняти Цукерберга з посади голови правління

Акціонери Facebook хочуть зняти Цукерберга з посади голови правління
Марк Цукерберг Група повинен втратити посаду голови правління соціальної мережі Facebook. Фото - Укрінформ

Марк Цукерберг повинен піти з посади голови правління соціальної мережі Facebook. На цьому наполягає група акціонерів компанії. Про це йдеться в заяві на сайті Комісії з цінних паперів і бірж США. Автори ініціативи включили її в план обговорення на річних зборах, які мають пройти 30 травня.

Акціонери вказують, що з липня 2018 року оціночна вартість Facebook впала на 40% через рішення керівництва і правління, які не змогли захистити вартість акцій.

Автори вимоги підкреслюють, що в компанії зберігається дискримінація деяких акціонерів: ряду власників акцій надається більше прав голосу. Це, в першу чергу стосується Цукерберга - при тому, що йому належить лише 13% акцій компанії, в правлінні за ним закріплена частка в 51% всіх голосів. Це дає Цукербергу можливість фактично одноосібно контролювати політику компанії.

"Без рівних прав голосу акціонери не можуть залучити керівництво до відповідальності", - підкреслюють автори заяви.

Вони нагадали про звинувачення, які привели до падіння вартості компанії - в їх числі, поширення на базі Facebook неправдивої інформації та втручання у вибори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Facebook не гарантує захисту від втручань у вибори

"Фейкові новини, втручання у вибори і загроза нашій демократії - акціонерам потрібно щось більше, ніж просто заперечення (всього цього), спроби ухилитися і відстрочки з відповіддю", - йдеться в заяві.

Ще одна заява прямо вимагає призначити головою ради директорів компанії незалежного директора замість Цукерберга. Ця пропозиція передбачає поділ посад генерального директора і голови правління. Автори апелюють до досвіду Google, Microsoft, Apple, Oracle та Twitter, де такий поділ було введено.

Соцмережа Facebook і сервіси, які їй належать, Instagram і WhatsApp, відмовляться від зберігання конфіденційних даних користувачів в країнах, які порушують права людини.

Зараз ви читаєте новину «Акціонери Facebook хочуть зняти Цукерберга з посади голови правління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути