середа, 19 вересня 2018 17:04

Як мережа нового покоління 5G змінить світ

У березні нинішнього року в 20 українських містах запустили 4G. Тим часом світ став на поріг впровадження мобільного зв'язку 5G. Виробники ґаджетів Lenovo, Samsung, Huawei, OnePlus і OPPO готують апарати під нові стандарти. Пристрої з'являться наступного року.

Gazeta.ua розібралася, що таке таке 5G і чи потрібний він українцям.

Що таке 5G

5G - стандарт п'ятого покоління мобільного зв'язку. Він - наступник 4G, 3G та 2G.

Автор: unian.net
 

1G почали впроваджувати у 1984-му. Ця мережа була аналоговою. Орієнтувалася на голосові виклики. Розробками 2G зайнялися усередині 1990-х. А у 2000-х роках з'явився стандарт 3G. В Україні його впровадили у 2015-му. З 2010-го у багатьох країнах з'явився 4G. Появу 5G прогнозують 2020-го.

Які можливості дає 5G для споживачів

5G передає дані зі швидкістю до 20 гігабіт у секунду. Це у 40 разів більше нинішніх мереж. До прикладу, щоб завантажити фільм у хорошій якості, потрібно близько 1 хв, а дивитися фільми 3D можна без окулярів.

"Все те, що ми робимо з нашими смартфонами зараз, ми зможемо робити швидше і краще"

"Мережа п'ятого покоління зв'язку здатна витримувати навантаження у мільйони пристроїв на квадратний метр. Її максимальна швидкість дозволить передавати дані практично у реальному часі", - розповідають в компанії мобільного оператора lifecell.

Стандарт 5G дозволяє одночасно підключити не менше 1 млн пристроїв на квадратний метр. Затримка передачі даних на радіоінтерфейсу - не більше 1 мс. Мережі 5G прискорять процес переходу до "Інтернету речей" - IoT і "розумних"комп'ютерних систем.

Недоліки і переваги 5G

П'яте покоління надзвичайно швидко передає дані. Це - беззаперечний плюс 5G. Мінус мережі в тому, що мережа поширюється на менші відстані. Вона також гірше "проникає" через стіни. Довжина хвилі у мереж 5G у кілька разів менша, ніж у мереж 4G. Тому маленькі станції 5G слід розміщувати щільніше.

Де тестують 5G

Вперше мережу 5G тестували у китайському мегаполісі Чунцин у квітні цього року. Компанії Huawei і NTT DoCoMo випробовували 5G в одному з найбільших районів Японії - Йокогам. Дані передавали на абонентський термінал. Його встановили на даху автомобіля, який рухався на швидкості понад 20 км / год. Тоді зафіксували пропускну здатність 5G-мережі понад 3 Гбіт / с при використанні стаціонарного абонентського терміналу на відстані 1,5 км і понад 2 Гбіт / с на відстані 1,8 км.

П'яте покоління надзвичайно швидко передає дані

Компанії Huawei, Fujitsu, EE, Aircom, BT, Samsung, Telefonica, Vodafone, Aeroflex і Rohde & Schwarz проводять тести в науково-дослідному центрі при британському Університеті Суррея. В Іспанії тестуванням 5G займаються Telefonica і ZTE Corporation.

Як 5G змінить життя

"Все те, що ми робимо з нашими смартфонами зараз, ми зможемо робити швидше і краще", - каже Ієн Фогг з аналітичної компанії OpenSignal.

Автор: unian
 

Завдяки 5G швидкий інтернет буде доступний 24 год. 7 днів на тиждень у будь-якому місці. На вулицях міст з'явиться більше автономного транспорту, на відстані можна буде керувати різними системами. Реальністю стане дистанційна хірургія. 5G дозволить передавати по мережах практичні вміння. Розвиватиметься новий напрямок - Internet of Skills.

Появу 5G прогнозують 2020-го

За даними компаінї Ericsson, найбільше від впровадження 5G виграють важка промисловість, медицина, сфера розваг, фінанси, громадська безпека, автомобілебудування, транспорт та енергетика.

Коли 5G з'явиться в Україні

Появу 5G у світі прогнозують у 2020-му. В Україні мережа з'явиться значно пізніше. Причина - відсутність вільних частот. Частоти, які підходять під мережу п'ятого покоління, зайняті. Ймовірно, їх доведеться викупляти, як це було з частотами для 4G.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запустили 4G: що про нього потрібно знати

У масовому виробництві також не має обладнання, яке б відповідало новим стандартам. Саме тому українські провайдери поки активно розвиватимуть 4G.

Потрібно оновити інфраструктуру. 5G не замінить 4G - мережі працюватимуть паралельно

Ще одна перешкода для впровадження нового стандарту - відсутність смартфонів, які б підтримували 5G. Їх почнуть випускати лише з наступного року.

30 березня 20 українських містах запустили 4G. Мобільні оператори отримали ліцензії на частоту 2600 МГц. Вона дає невеликий радіус покриття. Перші зони 4G з'явилися у Львові, Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Ужгороді, Вінниці, Хмельницькому, Тернополі.

Зараз ви читаєте новину «Як мережа нового покоління 5G змінить світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути