пʼятниця, 29 квітня 2016 19:25

5 технік створення великодніх писанок
5

До великодніх свят звичною справою є створення писанок. Традиційно українці фарбують яйця в один колір цибулевим лушпинням, буряковою шкіркою або харчовими барвниками. Але є й інші, менш відомі техніки, які здатні прикрасити великодній стіл і показати майстерність господині.

Gazeta.ua пропонує переглянути 5 технік розпису писанок.

1. Техніка розпису писанок воском

Розпис роблять бджолиним воском. Нанесення воску чергують із поступовим фарбуванням яйця у від світлого до темного кольору. В кінці яйце нагрівають і знімають віск.

Можна фарбувати варене чи порожнє яйце. Якщо писанка призначена для їжі, варто використовувати лише харчові барвники

Для створення розпису краще обирати гладке яйце, без нерівностей та тріщин. На нього потрібно нанести бажаний візерунок простим олівцем. Потім по нанесених лініях потрібно накладати нагрітий віск спеціальним писачком. Його можна придбати або зробити самостійно. Далі потрібно зафарбовувати яйце від світлого кольору до темного. Віск наносять поступово на частини візерунку, які фарбують в один колір. В кінці потрібно піднести яйце до полум'я збоку, щоб не закоптити. Можна до запаленої свічки або розпеченої духовки на 5 секунд. Розтоплений віск, варто витерти ганчірочкою.

 

2. Розпис великоднього яйця гравіюванням

Такі Великодні яйця називають шкрябанками". Для їхнього створення потрібно мати лише яйця, фарбу та будь-який гострий предмет.

Для створення писанок у цій техніці спочатку потрібно розфарбувати яйця в один колір натуральними барвниками та висушити шкаралупу протягом доби, щоб барвник затвердів. Далі за допомогою гострого інструмента "вишкребти" на яєчній шкаралупі бажаний орнамент.

 

3. Натурально-листова техніка

Цей метод полягає в тому, що до яйця прикладають листя рослин, обмотують ганчіркою, обв'язують ниткою і в такому вигляді відварюють у лушпинні цибулі або вже зварене яйце опускають ненадовго у фарбу.

Після цього ганчірку і листочок знімають, а на яйці залишається його відбиток.

 
4. Писанки-мальованки

Це яйця розписані акварельними фарбами, гуашшю або спеціальним лаком за допомогою пензлика.

Ця техніка не є традиційними і не має глибоких коренів. Вона набрала популярності серед дітей, які на Великдень хочуть допомогти батькам. Дитяча фантазія безмежна, тому часто можна побачити незвичайні писанки. Проте, переважають рослинні орнаменти. Варто зазначити, що зображення нанесені фарбою легко зіпсуються при контакті з водою.

 
5. Тичковий розпис

Для розпису яєць у цій техніці знадобляться ватні палички, акрилові фарби, пензлі, губка, ватяні диски, та соняшникова олія або меблевий лак.

Відварене та охолоджене яйце потрібно покрити акриловою фарбою за допомогою губки. Якщо ви готуєте великодній сувенір,потрібно обережно видалити вміст сирого яйця через невеликі отвори в нижній і верхній частині. Після цього можна переходити до фарбування. Перший колір - це основа для нанесення бажаного малюнку. Її наносять губкою. Основний малюнок роблять ватяними паличками. Наприклад, можна намалювати гроно калини з листям або яйце в різнобарвних горошинах.

Коли розпис на пасхальному яйці висохне, покрийте його меблевим лаком. Для блиску відварене яйце можна обробити рослинною олією за допомогою ватного диска.
 
Зараз ви читаєте новину «5 технік створення великодніх писанок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути