Ексклюзиви
пʼятниця, 22 липня 2016 12:25

47 років тому завершилася перша висадка людей на Місяць
9

47 років тому, 1969 року американська місія "Аполон-11" завершила своє перебування на поверхні Місяця. Вперше в історії людина ступила на поверхню небесного тіла.

Астронавти Ніл Армстронг, Базз Олдрін та Майкл Коллінз стартували с Землі на борту ракети "Сатурн-5" 16 липня 1969 року, і через 4 дні посадковий модуль з Армстронгом та Олдріном здійснив посадку на Місяці. 21 липня о 04:56 ранку за київським часом Ніл Армстронг став першою людиною, яка ступила на поверхню природного супутника нашої планети.

Саме за мить до цього він промовив свою легендарну фразу: "Це маленький крок для людини, але величезний стрибок для всього людства".

За 15 хв до нього приєднався і його напарник Базз Олдрін.

Астронавти пройшли поверхнею та зробили перші історичні фото. Вони зібрали зразки ґрунту супутника, змонтували низку наукових приладів та встановили прапор США. Висадку американських астронавтів транслювали в прямому ефірі на весь світ: мільйони людей стежили за кожним кроком перших землян на Місяці.

"Місяць - непогане місце! Точно заслуговує на коротенький візит", - жартував пізніше Ніл Армстронг.

Після 2-х годин перебування на поверхні супутника астронавти повернулися до модулю та вже 22 липня рушили назад на корабель "Колумбія" з астронавтом Майклом Коллінзом на борту, який чекав на них на орбіті навколо Місяця.

На поверхні місяця залишилася посадкова ступінь лунного модулю з табличкою: "Тут люди з планети Земля вперше ступили на Місяць. Липень, 1969 рік нової ери. Ми прийшли з миром від імені всього Людства".

Троє астронавтів повернулися на Землю після 195 годин експедиції. Модуль приводнився на поверхню Тихого океану неподалік авіаносця "Хорнет", що успішно евакуював перших людей на Місяці. Після завершення місії Олдрін, Армстронг та Коллінз понад 20 днів провели в карантині - науковці остерігалися, що з Місяця астронавти могли занести на Землю іншопланетні мікроорганізми.

Планета зустріла астронавтів з безпрецедентним ажіотажем - американська трійця під час свого тріумфального світового турне відвідала 22 країни світу, в тому числі й СРСР.

На думку значної частини науковців, перша висадка американських астронавтів на Місяці була однією з найзначніших подій в історії людства, яка забезпечила США перемогу у "космічних перегонах" з СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA оприлюднило запис "позаземної музики" з космосу

Зараз ви читаєте новину «47 років тому завершилася перша висадка людей на Місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути