вівторок, 26 липня 2022 02:50

Занурюються на три км: науковці розповіли, які рекорди ставлять кити

Занурюються на три км: науковці розповіли, які рекорди ставлять кити
Науковці розповіли, які рекорди ставлять кити. Фото: Національний антарктичний науковий центр

У липні світ відзначає День китів та дельфінів. У 1982 році Міжнародна китобійна комісія ухвалила рішення про повну заборону комерційного вилову китів.

Ссавці є найбільшими тваринами у світі. У Національному антарктичному науковому центрі розповіли цікавих фактів про китів.

"Довжина синього кита сягає 33 метрів – це приблизно як висота 10-поверхівки. Вага становить близько 15 тонн – це з десяток легкових машин. Фонтан, який випускає синій кит, добиває на висоту 10 метрів", – розповіли у центрі.

Кити є рекордсменами серед морських ссавців за глибиною та тривалістю занурень.

"Абсолютний рекорд належить виду справжній дзьоборил, найбільша задокументована глибина занурення якого становила майже 3 км, а максимальна тривалість занурення – понад 2 години", – йдеться в повідомленні.

Повідомили також, що на острові Расмусен знаходяться залишки кита із VII століття нашої ери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мають велике і добре серце: показали, як ЗСУ допомагають тваринам на фронті

"Торік українські вчені встановили, що це – синій кит, довжиною щонайменше 26 метрів. Цим залишкам приблизно 1350 років, тобто тварина мешкала в епоху вікінгів та цивілізації майя", – зазначили у центрі.

Розповіли також, що найпоширенішими китами в районі української антарктичної станції "Академік Вернадський" є горбаті кити. Їхнє дослідження – один з напрямів роботи українських біологів.

"На хвостових плавцях горбані мають унікальний візерунок – неначе відбиток пальця в людини. За цим малюнком можна ідентифікувати кожну окрему тварину", – пояснили у центрі.

Зазначили, що найбільш стрибучими вважаються горбаті кити. Науковці мають кілька припущень, навіщо вони це роблять. Зокрема, у такий спосіб кити намагаються позбутися паразитів. Також вважається, що стрибки – це спосіб комунікації або частина "любовних ігор".

У Тихому океані вчені зустріли незвичайну морську істоту Solumbellula. Раніше таких істот помічали в Індійському та Атлантичному океанах

Зараз ви читаєте новину «Занурюються на три км: науковці розповіли, які рекорди ставлять кити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути